Pence drar til Tyrkia på kort varsel

USAs visepresident Mike Pence med handelsminister Steven Mnuchin som snakker med journalister utenfor Det hvite hus mandag. Foto: AP / NTB scanpix
USAs visepresident Mike Pence med handelsminister Steven Mnuchin som snakker med journalister utenfor Det hvite hus mandag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs visepresident Mike Pence drar til Tyrkia innen 24 timer, opplyser en amerikansk tjenestemann tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pence drar til Ankara innen ett døgn for å legge press på Tyrkia. Formålet er å få i stand en våpenhvile i den tyrkiske offensiven mot syrisk kurdisk milits, opplyser tjenestemannen.

Dagen i forveien kunngjorde Pence at han skulle dra til Tyrkia, men da uten å si når reisen ville finne sted.

Pence sa også mandag at Trump i en telefonsamtale ba Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan «stoppe invasjonen, inngå øyeblikkelig våpenhvile og innlede forhandlinger med kurdiske styrker i Syria».

Les også: Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg

– Veldig bekymret

Pence sa at han er «veldig bekymret for ustabiliteten i regionen» og sa at USA «ikke tolererer Tyrkias invasjon av Syria lenger».

Visepresidenten benektet mandag at Trump ga Tyrkia grønt lys til å gå inn i Syria da Trump kunngjorde at USA trekker soldatene sine ut av området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ber om våpenhvile. Vi har mye på lager hvis Tyrkia ikke gir etter, sier president Donald Trump tirsdag, dagen etter at han kunngjorde sanksjoner for å presse Tyrkia.

Les også: Russland med klar advarsel til Tyrkia

Sverige stanser eksport av militærmateriell til Tyrkia

Sverige stanser all eksport av militærmateriell til Tyrkia umiddelbart. Gjeldende eksporttillatelser blir inndratt på grunn av Tyrkias militæroperasjon i Syria.

Syriske styrker alliert med Tyrkia i byen Ras al-Ain. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Syriske styrker alliert med Tyrkia i byen Ras al-Ain. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Dette innebærer at det ikke tillates noen eksport av militærmateriell til Tyrkia nå, sier Carl Johan Wieslander som leder Inspektionen för strategiska produkter, den svenske etaten som holder oppsyn med landets våpeneksport.

Det er to konkrete eksporttillatelser som rammes. Wieslander vil ikke fortelle hva slags produkter det er snakk om, men sier de berørte selskapene er orientert. Det handler om såkalt «øvrig militærmateriell» og ikke våpen eller ammunisjon.

– Dette skjer ut fra en samlet vurdering av omstendighetene som foreligger, med uttalelsene fra regjeringen og Riksdagen som stiller seg bak at Sverige skal jobbe for stans i våpeneksporten fra EU, sier Wieslander.

VIDEO: Tyrkiske styrker fortsetter framrykkingen i Nord-Syria