Ny-Caledonia med ny folkeavstemning om uavhengighet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det franske stillehavsterritoriet Ny-Caledonia skal igjen ha folkeavstemning om hvorvidt de skal forbli en del av Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare ett knapt år siden innbyggerne i Ny-Caledonia stemte over spørsmålet om løsrivelse, og da stemte 57 prosent i favør av å forbli en del av Frankrike.

Statsminister Édouard Philippe sier fredag at datoen for neste års folkeavstemning vil bli endelig bestemt i løpet av de neste to ukene, men at det står mellom 30. september og 6. august neste år.

Da velgerne i stillehavsterritoriet sa ja til å fortsatt være franske, sa president Emmanuel Macron det var historisk, og at han var stolt.

Frankrike har hatt øyriket som sin eiendom siden 1853, men erkjenner at øyene i Stillehavet med 270.000 innbyggere ikke reelt sett tilhører det europeiske landet.

Øyene ligger 18.000 kilometer fra fastlands-Frankrike, om lag 2.000 kilometer øst for Australia. Til tross for at de franskvennlige beboere i Ny-Caledonia vant den forrige avstemningen, ser det altså ut til at den mer enn 30 år lange kampen til uavhengighetsforkjemperne medfører at en ny avstemning må til.

– Vi er ikke lengre i en tid for eiendom, men en tid for valg, sa Macron da han besøkte landet i mai i fjor.