USA svartelister 28 kinesiske selskaper

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA svartelister 28 kinesiske selskaper som Washington mener er involvert i brudd på rettighetene for uigurer og andre muslimske minoriteter i Xinjiang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA verken kan eller vil tolerere den brutale undertrykkingen av etniske minoriteter i Kina, sier handelsminister Wilbur Ross.

De 28 kinesiske selskapene får ikke lov til å kjøpe amerikanske produkter. Videoovervåkingsselskapet Hikvision er blant selskapene på listen. Også to selskaper som driver med kunstig intelligens – Megvii Technology og SenseTime, svartelistes.

Kinas myndigheter mener svartelistingen er grunnløs.

– Denne handlingen er et alvorlig brudd på grunnleggende normer i internasjonale forhold, den utgjør innblanding i Kinas indre anliggender og skader den kinesiske sidens interesser. Kina gir uttrykk for dyp misnøye og er fullstendig motstander av dette, sier det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Geng Shuang.

USA har lenge kritisert situasjonen i Xinjiang vest i Kina. Washingtons retorikk har blitt trappet opp den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bor tolv millioner muslimer i Xinjiang, og minoritetene i provinsen sier at de blir forfulgt av hankineserne, som er den dominerende etniske gruppen i Kina. Det anslås at over én million mennesker tilhørende den muslimske uigur-minoriteten, er plassert i interneringsleirer i Xinjiang. Det er omfattende kameraovervåking i regionen, og kontrollposter der politiet stanser uigurer for ID-testing.

Forbudet innføres mens spenningen mellom USA og Kina er stor som følge av handelskonflikten. Samtidig kunngjorde Det hvite hus mandag at handelssamtalene skal gjenopptas torsdag.