Brite (19) omkom i trafikken – diplomatkone stakk av til USA

Den britiske basen fungerer som en kommunikasjonshub for omtrent en tredjedel av all amerikansk militær kommunikasjon i Europa.
Den britiske basen fungerer som en kommunikasjonshub for omtrent en tredjedel av all amerikansk militær kommunikasjon i Europa. Foto: David Luther Thomas / CC 2.0
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien til den omkomne 19-åringen er fortvilet etter at en amerikansk diplomatkone som kjørte dødsbilen påberopte seg diplomatisk immunitet og dro til USA før etterforskningen var ferdig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulykken skjedde den 27. august i Northamptonshire i England, skriver Sky News. Den 42-årige kona til en amerikansk diplomat skal ha kjørt ut på feil side av veien i det hun forlot flybasen Croughton, brukt av Det amerikanske flyvåpenet.

Da krasjet hun med en britisk tenåring som kjørte på motorsykkel, front mot front. Hun innrømte feil overfor nødetatene, ifølge Daily Telegraph. Hun hadde også sin 12 år gamle sønn i passasjersetet.

19-årige Harry Dunn ble deretter erklært død på sykehuset. Politiet besøkte diplomatfruens oppholdssted, et kontor brukt av amerikansk etterretning, og informerte henne om dødsfallet.

Da involverte advokater og diplomater fra den amerikanske ambassaden seg i saken. 42-åringen påberopte seg diplomatisk immunitet. Hun ble deretter oppfordret av noen på amerikansk side til å forlate Storbritannia og reise til USA, skriver Sky News. Kvinnen er identifisert i pressen som Anne Sacoolas, kona til Jonathan Sacoolas. Det er ikke kommet fram hvilken posisjon mannen hennes har på basen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er opprettet en Facebook-side, Justice4Harry, som følger med på saken.

Mistenkt dro til USA

Politisjef i Northamptonshire, Sarah Johanson, sier i en pressemelding at kvinnen har status som mistenkt.

– Harry Dunns familie fortjener rettferdighet. For å sikre det, kreves det full etterforskning med alle involverte parter, sier hun.

De gir uttrykk for at de ikke kommer til å gi seg så lett og håper å få henne tilbake til Storbritannia gjennom utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet fulgte vanlig prosedyre etter hendelsen. Den mistenkte samarbeidet fult ut med oss på dette tidspunktet og bekreftet at hun ikke har planer om å forlate landet med det første.

– Vi fulgte også vanlig prosedyre for å skaffe hjemmel til arrestasjon og avhør av den mistenkte. Politiet utforsker alle muligheter gjennom diplomatiske kanaler for å dra etterforskningen videre, sier Johanson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson åpner for å ta opp saken med Trump

Det britiske utenriksdepartementet ser også alvorlig på saken. Først ute var utenriksminister Dominic Raab med å uttrykke sin skuffelse over bruken av diplomatisk immunitet, og ønsket at den oppheves for kvinnen.

Raab kontaktet USAs ambassadør Woody Johnson, men anmodningen ble avvist.

Nå sier også statsminister Boris Johnson at han liker ikke at diplomatisk immunitet blir brukt i denne typen saker.

– Hvis vi ikke kan løse saken, kommer jeg selvsagt til å ta dette personlig opp med Det hvite hus, sier Johnson til avisen Northampton Chronicle & Echo.

Diplomatisk immunitet er et av de eldste prinsippene i mellomstatlige forhold og kan spores til antikken, mer enn 1000 år f.Kr., sist ratifisert i Wien-konvensjonen i 1961 og 1963 av nesten alle land i verden. Imidlertid er det svært sjelden at diplomatisk immunitet blir hevet, som gjør at den har blitt brukt til å beskytte statsborgere mot rettsforfølgelse i utlandet i flere uheldige episoder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortvilet familie

Foreldrene til Dunn er knust over tapet av sønnen og er oppgitte over hvordan immuniteten brukes.

– Det er som å si at du kan gjøre som du vil, og ingenting vil skje med deg. Det er galt, sier faren, Tim Dunn, til Sky News.

– Det er som å være i et mareritt, sier moren, Charlotte Charles, til ITV News.

Hun sier at familien kunne ha tilgitt den amerikanske kvinnen hvis hun hadde vist litt ryggrad.

– Det var nok ikke overlagt fra hennes side. Hun kjørte ikke på motsatt side av veien med vilje. Hvis hun hadde blitt igjen her og møtt oss, familien, kunne vi ha tilgitt henne. Men å tilgi henne for å dra av gårde... jeg er ikke i nærheten, sier Charles til BBC 5 Live.