Portforbud opphevet i Irak etter nesten 100 er blitt drept i uro

Demonstrasjonene og uroen har pågått i fem dager i Irak. 73 personer er drept i sammenstøt, ifølge offisielle tall. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstrasjonene og uroen har pågått i fem dager i Irak. 73 personer er drept i sammenstøt, ifølge offisielle tall. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Portforbudet i Irak er opphevet etter at 93 personer er blitt drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker siden tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Adel Abdul-Mahdi opphevet portforbudet klokken 5 lokal tid lørdag morgen.

I morgentimene strømmet folk ut i gatene igjen for å kjøpe grønnsaker og andre matvarer som er blitt doblet i pris siden uroen brøt ut tirsdag.

– Hvis leveforholdene ikke bedres, kommer demonstrantene til å dukke opp igjen, sier 70 år gamle Abu Salah, en av dem som beveget seg ut i gatene lørdag morgen.

Demonstrasjonene har vært rettet mot vanstyre, korrupsjon og høy arbeidsledighet. Uroen utgjør den hittil største utfordringen som Mahdi og hans knapt ett år gamle regjering har stått overfor.

Nesten 100 drept

Uroen startet tirsdag. To dager senere innførte Mahdi portforbud, uten at det stanset demonstrasjonene. Myndighetene har også periodevis kuttet tilgangen til internett for å hindre bruk av sosiale medier.

Siden tirsdag er 93 mennesker blitt drept i uroen i Bagdad og andre byer sør i landet, opplyste nasjonalforsamlingens menneskerettighetskommisjon lørdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I samme periode har nesten 4.000 personer blitt såret. Det er uklart om tallene omfatter perioden fra tirsdag til fredag, eller om det også dreier seg om nye demonstrasjoner lørdag.

Tidligere lørdag opplyste kommisjonen at 540 demonstranter er blitt pågrepet siden tirsdag og at nesten 200 av dem sitter i varetekt.

Etter opphevingen av portforbudet lørdag morgen var nettilgangen fortsatt nede, og veisperringer var fortsatt i bruk. Senere lørdag skulle nasjonalforsamlingen tre sammen.

Sadr

Den religiøse lederen for Iraks sjiamuslimer, ayatolla Ali al-Sistani, ga fredag sin støtte til demonstrantene og ba regjeringen om å lytte til dem «før det er for sent».

Samme dag ba den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr, som sto bak masseprotestene i Bagdad i 2016, regjeringen gå av.

– Regjeringen bør gå av, og det bør holdes nyvalg under oppsyn fra FN, uttalte Sadr i en skriftlig uttalelse.

FN er bekymret over de høye dødstallene. FNs menneskerettighetsråds talsperson Marta Hurtado ba fredag om at de voldelige handlingene må etterforskes omgående.