De konservative ligger an til å bli størst i Østerrike tross Ibiza-skandalen

33 år gamle Sebastian Kurz håper på valgtriumf i Østerrike, slik han fikk det til i 2017. Foto: AP / NTB scanpix
33 år gamle Sebastian Kurz håper på valgtriumf i Østerrike, slik han fikk det til i 2017. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det konservative Folkepartiet (ÖVP) ligger an til vekst foran søndagens valg i Østerrike, tross for «Ibiza-gate». Men veien til regjeringsmakt kan være lang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ÖVP ligger an til å få 33 prosent av stemmene, en liten økning fra oppslutningen for to år siden. De ligger imidlertid ikke an til å klare å danne flertallsregjering og vil ha vanskeligheter med å finne samarbeidspartnere.

– Selv med en oppgang søndag, vil ÖVP-leder Sebastian Kurz få det vanskeligere nå enn i 2017. Han har ingenting å vinne og alt å tape, heter det i lederen til den østerrikske avisen Die Presse.

I 2017 ble en 31 år gammel Kurz den yngste regjeringssjefen i Europa. Men i mai kollapset regjeringen hans da koalisjonspartner, ytre høyre-partiet Frihetspartiet (FPÖ), ble avslørt i en skandale.

Da publiserte tyske medier en video som viste at daværende FPÖ-leder og visestatsminister, Heinz-Christian Strache, tilbød en russisk kvinne, som hevdet at hun var niesen til en russisk oligark, lukrative offentlige kontrakter i bytte mot valgkampstøtte. Opptaket er gjort i en villa på den spanske ferieøya Ibiza, derav tilnavnet «Ibiza-gate» i landets medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme dag som Strache gikk av, varslet Kurz nyvalg. Søndag er valgdagen.

Mulig FPÖ-retur

Eksperter har spådd at 33-årige Kurz nok en gang kan danne regjering sammen med FPÖ og gjenskape koalisjonen som av nasjonalister har blitt omtalt som en modell for nasjonalister i Europa.

FPÖ har klart å opprettholde en oppslutning på rundt 20 prosent, til tross for Ibiza-saken, men ferske anklager om overtramp har rammet partiet den siste uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurz har advart sine tilhengere om at venstrevridde partier kan gå fram mer enn anslått og samle seg i en koalisjon uten ham.

– Dersom det skjer bare et lite skifte, vil det bli et flertall mot oss, sa Kurz lørdag.

Målinger viser imidlertid at en regjering uten Kurz ikke er særlig sannsynlig, men 33-åringen kan imidlertid havne i en situasjon der han må åpne for samarbeid med venstresiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøsaken

Innvandring er ikke lenger en toppsak blant østerrikske velgere, slik det var i 2017, en sak Kurz spilte mye på den gang. Isteden er det klimasaken som har seilt opp som valgets store sak. Titusener demonstrerte fredag i Wien og andre østerrikske byer, med tydelige krav om handling fra regjeringen.

Miljøpartiet Det grønne alternativ kan bli et av valgets store vinnere. De ligger an til å få 13 prosent oppslutning, opp 10 prosentpoeng siden 2017.

Et samarbeid mellom ÖVP, Det grønne alternativ og det liberale partiet NEOS er dermed et av flere mulige utfall.

Sosialdemokratene

Kurz kan også bli nødt til å søke en bredere koalisjon med for eksempel sosialdemokratene SPÖ, som ligger an til å få 22 prosent av stemmene. I så fall vil det være en retur til ÖVP-SPÖ-koalisjonen som styrte i 44 år siden 1945 i Østerrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv har Kurz åpnet for å danne en mindretallsregjering, men løsningen kan potensielt føre til ytterligere politisk ustabilitet og kan utløse nytt nyvalg. Forhandlinger mellom partiene er uansett ventet å ta måneder og til slutt er det president Alexander Van der Bellen, tidligere leder for miljøpartiet, som skal godkjenne ny regjering.

Valglokalene åpner søndag klokken 7 og stenger klokken 17 for de rundt 6,4 millioner velgerne.