Lekket IAEA-rapport: Iran med ferske brudd på atomavtalen

Irans IAEA-ambassadør Gharib Abadi tar plass under byråets møte i Wien tidligere i september. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
Irans IAEA-ambassadør Gharib Abadi tar plass under byråets møte i Wien tidligere i september. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran har begynt å bruke avanserte sentrifuger for anriking av uran, noe som er et brudd på den vaklende atomavtalen fra 2015, ifølge en lekket IAEA-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De avanserte sentrifugene ved anrikingsfabrikken Natanz akkumulerer, eller er tilrettelagt for å akkumulere, anriket uran, heter det i rapporten som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

Irans nye satsing på anrikingsteknologi gjør det mulig for landet å øke sin beholdning av høyanriket uran raskere. Det betyr at Iran kan skaffe seg atomvåpen på kortere tid hvis myndighetene i Teheran bestemmer seg for det.

Atomavtalen fra 2015 setter strenge grenser for Irans produksjon av anriket uran, som både kan brukes til kraftproduksjon og atomstridshoder. Til gjengjeld ble de økonomiske sanksjonene mot landet trappet ned, men USAs president Donald Trump valgte i 2018 å trekke USA fra atomavtalen.

Selv om de europeiske landene i avtalen har forsøkt å redde den, er innsatsen fra Europa for å hjelpe Iran til å opprettholde atomavtalen, ikke god nok, mener iranske myndigheter.