Frykter at verden står overfor et «stort brudd»

FNs generalsekretær António Guterres.
FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær António Guterres uttrykte frykt for en mer polarisert verden og klimatrusselen i sin åpningstale under FNs hovedforsamling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi møter en økende trussel om en væpnet konflikt i Golfen. De siste angrepene mot Saudi-Arabia er totalt uakseptable. En liten feilberegning kan føre til en stor konfrontasjon. Vi må gjøre alt vi kan for å fremme fornuft og tilbakehold, sa Guterres da han åpnet FNs hovedforsamling.

Generalsekretæren fastslo også hvor alvorlig den globale oppvarmingen er, og han advarte om at verden kan stå overfor det han beskrev som et «stort brudd».

FNs hovedforsamling er en av verdensorganisasjonens viktigste beslutningsarenaer, i tillegg til Sikkerhetsrådet og FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC), som Norges FN-ambassadør Mona Juul i sommer overtok som president for. Høynivåuken i hovedforsamlingen ledes av Guterres.

Guterres trakk fram vellykkede fredsprosesser og frie valg som har skjedd den siste tiden.

– Mange konflikter er likevel ikke løst, sier han og trekker blant annet fram situasjonen i Venezuela, Libya og Afghanistan. Guterres understreket også viktigheten av at verden blir mer samlet.

Aktuelt: Issmelting i Antarktis får store konsekvenser for verdens kystlinje