FN: 10 millioner barn trues av luftforurensing som følge av skogbranner

Myndighetene i landet har satt titusener av folk i arbeid for å kjempe mot flammene, og det har blitt satt inn helikoptre som slipper vannbomber over områdene. Foto: AP / NTB scanpix
Myndighetene i landet har satt titusener av folk i arbeid for å kjempe mot flammene, og det har blitt satt inn helikoptre som slipper vannbomber over områdene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

10 millioner barn trues av luftforurensing som følge skogbrannene som har herjet i Indonesia de siste ukene, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skogbrannene har ført til røyklegging av bebodde områder og til utslipp av klimagasser som CO2. Røyken stammer fra branner i regnskogen, som ofte er påtent av bønder som vil rydde nytt land.

FNs barnefond (UNICEF) anslår at 10 millioner barn bor i områder som er rammet av den helsefarlige røyken. Små barn er særlig sårbare som følge av at immunsystemet ikke er ferdig utviklet, fastslår UNICEF.

– Dårlig luftkvalitet er en alvorlig og økende utfordring for Indonesia, sier Debora Comini i UNICEF i en uttalelse.

Tusenvis av skoler har blitt stengt som følge av dårlig luftkvalitet, og flere har kjøpt ansiktsmasker. Mange har hatt behov for medisinsk behandling knyttet til luftveisplager.

Øya Sumatra og deler av øya Borneo er blant områdene som er rammet. Myndighetene i landet har satt titusener av folk i arbeid for å kjempe mot flammene, og det har også blitt satt inn helikoptre som slipper vannbomber over områdene.

Røyken fra skogbrannene har spredd seg til de nærliggende landene Malaysia og Singapore, men luftforurensningen der har blitt noe mindre de siste dagene.

2015 var et katastrofeår for regnskogene i Indonesia. Enorme branner raserte store skogsområder, og klimautslippene var enorme.