Motvilje i USA mot krig med Iran

President Donald Trump understreker at han vil unngå krig og sier han vil se mer bevis for at Iran faktisk sto bak droneangrepene i Saudi-Arabia.
President Donald Trump understreker at han vil unngå krig og sier han vil se mer bevis for at Iran faktisk sto bak droneangrepene i Saudi-Arabia. Foto: Alex Brandon / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Donald Trump, andre amerikanske politikere og forsvarskilder gir klart uttrykk for at de vil unngå krig mot Iran etter oljeangrepene i Saudi-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter angrepene i helgen var USAs utenriksminister Mike Pompeo raskt ute med å hevde at det var Iran som sto bak droneangrepene på saudiarabiske oljeanlegg.

Trump skrev på Twitter at USA er «locked and loaded» – som et ladd våpen klart til å avfyres. Dermed antydet han at han er forberedt på å gjengjelde angrepene som både har rammet en mangeårig alliert av USA og verdens energiforsyning.

Under en pressekonferanse mandag holdt han muligheten åpen for et militært svar – men han understreket også at han ikke ønsker krig mot Iran.

– Vi ønsker absolutt å unngå krig, sa presidenten.

Les også: – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen

Ønsker mer bevis

Mens Pompeo allerede lørdag slo fast at Iran sto bak «et angrep på verdens energiforsyning som savner sidestykke», har Trump tatt forbehold.

– Det ser absolutt slik ut i øyeblikket, sa han på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel ønsker han mer bevis for å være helt sikker på hvem som sendte angrepsdroner mot et oljefelt og verdens største oljeprosesseringsanlegg i Saudi-Arabia.

Houthi-opprørerne i Jemen har sagt at det var de som sto bak angrepene – noe verken Saudi-Arabia eller USA uten videre stoler på.

Regjeringen i Iran har avvist Mike Pompeos anklager og beskrevet dem som uforståelige og meningsløse. Samtidig har Irans president Hassan Rouhani slått fast at befolkningen i Jemen har rett til å forsvare seg.

Siden 2015 har Houthi-opprørerne i Jemen kjempet mot en koalisjon ledet av Saudi-Arabia i en krig som FN kaller verdens verste humanitære krise. I likhet med iranerne er Houthiene sjiamuslimer, og Iran mistenkes for å forsyne dem med våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alvorlig feilgrep

I USA er ikke bare Trump, men også flere kongresspolitikere skeptiske til en ny krig i Midtøsten.

– USA må ikke starte en offensiv krig mot Iran uten godkjenning av Kongressen, skriver demokraten Ro Khanna på Twitter.

– Houthiene er IKKE Iran. Vi kan ikke la et nytt bedrag føre til krig i Midtøsten, legger han til.

Den republikanske senatoren Mitt Romney påpeker at USA selger våpen til Saudi-Arabia. Han mener landet derfor bør være i stand til å forsvare seg selv.

– Direkte inngripen fra USAs militære som svar på Irans angrep på Saudi-Arabias olje-infrastruktur vil være et alvorlig feilgrep, skriver Romney på Twitter.

Avisa Washington Post har snakket med ikke navngitte kilder i USAs forsvarsdepartement som også advarer mot en væpnet konflikt med Iran. Kildene minner om at det ikke var amerikanske anlegg som ble angrepet i helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har minst 70.000 soldater og annet personell utplassert i Midtøsten og nærliggende områder, og Pentagon-kilder advarer om at de vil være sårbare hvis Iran svarer på et eventuelt amerikansk militært angrep.

Historisk prisøkning

Samtidig blir den amerikanske økonomien berørt av angrep og sabotasjeaksjoner som rammer tilførselen av olje på verdensmarkedet.

Droneangrepene i Saudi-Arabia førte til at prisen på nordsjøolje steg 14,6 prosent i løpet av mandagen. Prisøkningen var den kraftigste i alle fall siden 1988, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en tale på et folkemøte mandag kveld minnet imidlertid Trump om at USAs egen produksjon av olje og naturgass har vokst kraftig. Dermed er det ikke lenger grunn til å få panikk av angrep i Midtøsten som rammer oljeproduksjonen der, ifølge presidenten.

– For noen få år siden ville de fått panikk. I dag har vi mye olje. Vi har masse gass, sa Trump i sin tale på folkemøtet i New Mexico.

Til tross for at USA mener Iran trolig sto bak droneangrepene i Saudi-Arabia, har Det hvite hus gjort det klart at Trump fortsatt kan tenke seg et toppmøte med Irans president Hassan Rouhani. Forslaget er gjentatte ganger blitt avvist av regimet i Iran.