Israelerne til valgurnene for andre gang i år

Israels statsminister Benjamin Netanyahu satser på at tirsdagens valg vil gi ham grunnlag for å danne en ny og styringsdyktig regjeringen i landet. Foto: Amir Cohen/AP/NTBscanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu satser på at tirsdagens valg vil gi ham grunnlag for å danne en ny og styringsdyktig regjeringen i landet. Foto: Amir Cohen/AP/NTBscanpix Foto: NTB scanpix

For andre gang på fem måneder skal israelerne tirsdag gå til stemmeurnene i håp om å få en regjering som har styringskraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valglokalene i Israel åpnet klokken 7 og stenger klokka 22 lokal tid tirsdag.

Omtrent 6,4 millioner mennesker er stemmeberettiget på de 120 medlemmene av Knesset i Jerusalem. Det er 10.700 valglokaler som ligger i 4.000 valgkretser over hele landet.

Den som greier å danne en koalisjon med minst 61 seter i Knesset, er den som er i stand til å danne regjering.

Ble ikke enige

Etter valget i april fikk statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud 35 plasser i Knesset og startet samtaler med høyrepartiene og den religiøse blokken som til sammen ville gi Netanyahu et flertall på 65 representanter. Forhandlingene førte likevel ikke fram fordi partiet til tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman krever at unge ultraortodokse israelere må avtjene verneplikt – noe de i dag er fritatt fra.

Tirsdag vil derfor Netanyahu nok en gang forsøke å danne en regjering sammen med koalisjonspartnere. I forkant av valget har den politiske veteranen kommet med en rekke utspill for å tiltrekke seg ortodokse jøder. Både muslimske naboland så vel som FN og har reagert med bekymring på Netanyahus lovnad om å annektere flere bosetninger, blant annet i Jordandalen og ved Dødehavet. For få dager siden varslet han også en ny krig mot Hamas på Gazastripen.

USAs president Donald Trump har på sin side ikke hatt noen innsigelser mot den bedragerisiktede politikerens utspill.

Like store

Netanyahus nærmeste utfordrer er tidligere forsvarssjef Benny Gantz fra sentrumsalliansen Blått og hvitt som ligger an til å bli omtrent like store som Likud. Den består av de tre partiene Israels motstandsdyktighet, ledet av Gantz, Telem som er ledet av tidligere forsvarsminister Moshe Yaalon, og Yesh Atid med tidligere finansminister Yair Lapid som partileder.

Meningsmålinger tyder nå også på at Liebermans parti, Yisrael Beiteinu-parti, kan få dobbelt så stor oppslutning som i april. Dermed kan den tidligere forsvarsministeren få stor innflytelse over hvordan den neste regjeringen vil se ut.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden