Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden

Irans utenriksminister Javad Zarif roser Frankrikes president Emmanuel Macrons forslag for å løse atomstriden, men mener at det fortsatt gjenstår mye arbeid.

Macron og Zarif møttes i den franske hovedstaden fredag ettermiddag.

– President Macron kom i forrige uke med noen forslag til president Rouhani. Vi har tro på at det beveger seg i riktig retning, selv om vi definitivt ikke er i mål ennå, sa Zarif til pressen i etterkant av møtet.

– Samtale var gode

Zarif betegner fredagens samtaler som gode. Macron skal, sammen med flere andre verdensledere, delta på G7-møtet i den franske havnebyen Biarritz denne helgen.

– Vi diskuterte ulike muligheter. Macron kommer nå til å diskutere med sine europeiske partnere og andre partnere for å se hvor vi kan gå videre med dette, sa Zarif.

– Med en gang Europa starter å implementere sine forpliktelser, vil Iran være beredt til å reversere de grep som har blitt gjort, sier den iranske utenriksministeren videre.

Økt spenning

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU i 2015, og den trådte i kraft året etter.

USA gjeninnførte sanksjoner mot Iran etter at Trump-administrasjonen trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen på grunn av bekymring for Irans missilprogram og regionale innflytelse.

Zarif har denne uken vært på rundreise i Europa for å forsøke å hindre at atomavtalen bryter sammen. Torsdag var han innom Oslo.

– Jeg tror ikke USA holder alle kortene her. Dersom Europa og det internasjonale samfunnet bestemmer seg for det, kan de faktisk ta grepene som kreves for å beholde avtalen, sier Zarif.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært