FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner

Satellittbilde fra NASA, datert 20. august, viser skogbranner i deler av Amazonas i Brasil. Foto: AP / NTB scanpix
Satellittbilde fra NASA, datert 20. august, viser skogbranner i deler av Amazonas i Brasil. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FNs generalsekretær António Guterres og Frankrikes president Emmanuel Macron er bekymret over skogbrannene som herjer i Amazonas-regnskogen i Brasil.

– Jeg er dypt bekymret over brannene i Amazonas-regnskogen. Midt i den globale klimakrisen kan vi ikke tillate oss mer skade på en viktig kilde til oksygen og biologisk mangfold, skrev Guterres på Twitter torsdag.

– Amazonas må beskyttes, skrev FN-sjefen.

Omfanget av brannenes skader er så langt ikke kartlagt, men tykk røyk har lagt et lokk over São Paulo og andre byer i landet.

Skogbranner pleier å oppstå oftere i den tørre årstiden vi nå er inne i. Tørkeperioden varer som regel fram til slutten av oktober eller begynnelsen av november. I samme periode blir områder ryddet for skog for å gi plass til avlinger og beite.

Også Frankrikes president Emmanuel Macron er bekymret.

– Vårt hus brenner. Bokstavelig talt. Amazonas-regnskogen – lungene som produserer 20 prosent av oksygenet på vår planet – står i brann, skrev Macron på Twitter torsdag kveld.

Han kaller brannene «en internasjonal krise» og mener temaet bør stå på agendaen for G7-møtet han er vert for i Biarritz i Frankrike til helgen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært