Store mengder mikroplast funnet i snøen i Arktis

Prøver av snø fra Alpene i Sveits. Forskning viser at mikroplast transporteres i luften helt til Arktis, der det er funnet store mengder mikroplast i snøen. Foto: Jürg Trachsel / WSL-Institut für Schnee- und Lawinenforschung SLF / AP / NTB scanpix
Prøver av snø fra Alpene i Sveits. Forskning viser at mikroplast transporteres i luften helt til Arktis, der det er funnet store mengder mikroplast i snøen. Foto: Jürg Trachsel / WSL-Institut für Schnee- und Lawinenforschung SLF / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har funnet store mengder mikroplast i snøen i Arktis. Det tyder på at plasten suges opp og blåses med vinden til klodens fjerneste steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne undersøkte snø som var hentet fra Arktis, blant annet Svalbard, og fra Nord-Tyskland, de tyske og sveitsiske Alpene og nordsjøøya Helgoland.

– Vi ventet å finne mikroplast, men vi er likevel overrasket over de enorme mengdene, sier Melanie Bergmann ved Alfred-Wegener-instituttet i Tyskland.

Forskningen deres viser at mikroplast suges opp i atmosfæren på samme måte som støv, pollen og eksospartikler og transporteres over lange avstander til de fjerneste regioner på kloden.

Bergmann sier at de fant den høyeste konsentrasjonen av mikroplast i snøen i de bayerske Alpene, der en prøve viste 150.000 partikler per liter. Selv om konsentrasjonen var lavere i Arktis, viste en prøve fra Grønland en konsentrasjon på 14.000 partikler per liter.