USA advarer Tyrkia mot å invadere Syria

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet nye angrep på kurdere i Syria. Foto: Presidential Press Service / AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet nye angrep på kurdere i Syria. Foto: Presidential Press Service / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs forsvarsminister Mark Esper advarer Tyrkia mot å invadere Syria og angripe den USA-støttede SDF-bevegelsen. Men Tyrkia gjentar at et angrep kommer snart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enhver unilateral offensiv fra tyrkisk side for å fjerne den kurdiske militsen vil være uakseptabel, sa Esper. Han gjorde det klart at USA vil intensivere samtalene med Tyrkia for å hindre en slik offensiv.

– Vi prøver å få til en ordning med dem som tar hensyn til deres bekymringer, og jeg har håp om at det skal gå. Det vi vil forhindre, er ensidige handlinger, sa Esper tirsdag under en rundreise i Asia.

Esper kommenterte situasjonen to dager etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet med å iverksette en offensiv i nær framtid i Nord-Syria mot den USA-støttede YPG-militsen, som inngår i SDF, og som Tyrkia anser for å være en terrorgruppe.

Les også: Erdogan trues av IS i ny video

– Tyrkia har rett til å eliminere alle trusler

Men tirsdag gjentok Erdogan at Tyrkia i nær framtid vil «eliminere trusselen fra YPG-militsen».

– Tyrkia har rett til å eliminere alle trusler mot sin nasjonale sikkerhet. Om Gud vil, skal vi gjennomføre prosessen som startet (med tidligere offensiver inn i Syria), til neste fase, sa han i en TV-overført tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erdogan talte samtidig som samtaler mellom USA og Tyrkia fortsetter i Ankara, blant annet om å opprette en buffersone i Nord-Syria som skal holde SDF og YPG på avstand fra grensa til Tyrkia.

Hittil har Tyrkia ikke vært villig til å godta noen amerikanske forslag. I talen sin sa Erdogan at Tyrkias fremste prioritet er å «tørke ut terroristsumpen i Nord-Syria».