Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger

USAs visepresident Mike Pence snakker under en konferanse for religionsfrihet i Washington. Foto: AP Photo / Patrick Semansky / NTB scanpix
USAs visepresident Mike Pence snakker under en konferanse for religionsfrihet i Washington. Foto: AP Photo / Patrick Semansky / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs visepresident Mike Pence ber Saudi-Arabia om å løslate bloggeren Raif Badawi, som er fengslet for å ha krenket Islam.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en sjelden kritikk av det erkekonservative muslimske kongedømmet, som er USAs fremste allierte i regionen, understreker Pence viktigheten av religionsfrihet.

Raif Badawi ble pågrepet i 2012 etter å ha opprettet nettsiden «Frigi saudiarabiske liberale» og funnet skyldig i en rekke brudd på Saudi-Arabias strenge sharialover.

I 2015 ble han dømt til ti års fengsel og tusen piskeslag, til sterke internasjonale protester. Samme år ble han tildelt EUs menneskerettspris.

– I Saudi-Arabia er blogger Raif Badawi fremdeles i fengsel for den påståtte forbrytelsen å ha kritisert Islam ved bruk av teknologi, sa Pence under en konferanse om religionsfrihet torsdag.

Pence sammenlikner Badawi med andre fanger som sitter inne etter anklager om religionskrenking.

– I dag oppfordrer USA regjeringene i Eritrea, Mauritania, Pakistan og Saudi-Arabia til å respektere disse mennenes rettigheter og la dem gå, sier Pence.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia er for tiden under lupen, i lys av økende temperatur i konflikten med Iran.

USAs president Donald Trump og hans administrasjon har mottatt kritikk fra både demokrater og republikanere for ikke å ha gjort nok for å straffe Saudi-Arabia etter drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi i oktober i fjor.

Representantenes hus i Kongressen blokkerte denne uka nye våpensalg til Saudi-Arabia, som følge av landets krigføring i Jemen og stikk i strid med Trumps ønske.