Ekstrem tørke rammer Nord-Korea

Sør Korea skal sende 50.000 ris til naboen i nord. Bildet er av den nordkoreanske hovedstanden Pyongyang.
Sør Korea skal sende 50.000 ris til naboen i nord. Bildet er av den nordkoreanske hovedstanden Pyongyang. Foto: Ed Jones / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ekstrem tørke i Nord-Korea halverer den forventede landbruksproduksjonen. Også drikkevannet rammes. Røde Kors frykter det fører til spredning av sykdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ernæringssituasjonen i landet er allerede svært alvorlig. Fra før av lider 43 prosent av befolkningen av under- eller feilernæring, ifølge Røde Kors.

– Vi ser allerede konsekvensene av denne tørken på sårbare mennesker. Feilernæring og vannbårne sykdommer som diaré og kolitt øker, sier Mohamed Babiker, leder for Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) i Nord-Korea.

Langvarig underernæring hos barn kan gi livsvarige mén, blant annet kan det føre til fysisk eller mental underutvikling.

Tørken startet tidlig i vår etter flere måneder med uvanlig skiftende vær. Det har rammet avlinger som skulle ha blitt høstet inn mellom juni og september.

Heller ikke fjoråret var mye å skryte av i landbrukssektoren. Da var matproduksjonen den laveste på et tiår.

Det er vanskelig å få inn humanitær bistand til landet på grunn av internasjonale sanksjoner. Røde Kors mener at det må gis unntak for humanitær innsats til en befolkning som allerede er hardt presset.

Bildet er av en nordkoreansk bonde i 2011, da ble også avlingene ødelagt. Foto: Damir Sagolj / Reuters / NTB scanpix
Bildet er av en nordkoreansk bonde i 2011, da ble også avlingene ødelagt. Foto: Damir Sagolj / Reuters / NTB scanpix