Europeiske stormakter ber Iran holde seg til atomavtalen

Tysklands utenriksminister Heiko Maas er blant dem som i en felles uttalelse ber Iran respektere atomavtalen. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
Tysklands utenriksminister Heiko Maas er blant dem som i en felles uttalelse ber Iran respektere atomavtalen. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland, Storbritannia, Frankrike og EU sier i en felles uttalelse at de er «ekstremt bekymret» over at Iran overgår atomavtalens grense for lagring av uran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ber Iran reversere disse handlingene og unngå andre grep som er i strid med atomavtalen, heter det i en felles uttalelse fra EUs Federica Mogherini og landenes utenriksministre Heiko Maas, Jeremy Hunt og Jean-Yves Le Drain.

Mandag bekreftet Iran at de gjør handling ut av advarselen om at de vil overgå grensen for uranlagring. Landets reaksjon kommer etter USA i fjor meldte at de trekker seg ut av avtalen, før de innførte store sanksjoner mot Iran.

– Vi har vært tydelige på at vår deltakelse i avtalen avhenger av at Iran følger den, heter det i uttalelsen fra EU og de tre landene.

Iran har truet med å bryte andre punkter i avtalen dersom de andre medlemslandene, Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og Russland, ikke hjelper Iran med å omgå sanksjonene som har rammet den iranske oljeeksporten kraftig.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som i henhold til avtalen har hatt jevnlige inspeksjoner, har fram til nylig fastholdt at Iran overholdt avtalen. De har nå bekreftet at Iran for første gang i løpet av avtalens virketid har overgått grensen for uranlagring.