Tidligere geriljaleder og fredsforhandler fengslet etter løslatelse

52 år gamle Jesús Santrich, som egentlig heter Seuxis Paucias Hernandez, er blind og satt i rullestol da han ble løslatt fra fengselet La Picota sør for Bogota i Colombia fredag. Han ble umiddelbart anholdt og fløyet bort i et politihelikopter. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix
52 år gamle Jesús Santrich, som egentlig heter Seuxis Paucias Hernandez, er blind og satt i rullestol da han ble løslatt fra fengselet La Picota sør for Bogota i Colombia fredag. Han ble umiddelbart anholdt og fløyet bort i et politihelikopter. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jesús Santrich, som var med på å framforhandle fredsavtalen mellom FARC og Colombia, ble fredag pågrepet umiddelbart etter at han ble løslatt fra fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

52 år gamle Jesús Santrich, som egentlig heter Seuxis Paucias Hernandez, er blind og satt i rullestol da han ble løslatt fra fengselet La Picota sør for Bogota i Colombia fredag. Han ble umiddelbart anholdt og fløyet bort i et politihelikopter.

– Santrich har akkurat blitt tatt, igjen, ved porten til fengselet der han ble løslatt, skriver FARC på Twitter.

Lederskikkelse

Santrich er en tidligere lederskikkelse i den nå oppløste geriljagruppen, som er videreført som et politisk parti. Han ble pågrepet for et drøyt år siden, angivelig på anmodning fra USA, der han er siktet for å ha smuglet 10 tonn kokain til USA i perioden juni 2017 til april 2018.

I fredsavtalen mellom FARC og Colombia, som Santrich selv var med på å framforhandle, heter det at FARC-krigere skal tilstå sine krigsforbrytelser og betale erstatning til pårørende og ofre for å slippe fengselsstraff. Slik sett skal Santrich kunne slippe unna det han har gjort før fredsavtalen – men den ble inngått i 2016. Forholdene USA anklager ham for skal være begått etter 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FARCs forbindelser til Colombias narkomarked har lenge vært kjent og er et sårt punkt. Bevegelsen finansierte seg lenge ved å håndheve en «krigsskatt» på kokain som skulle gjennom områder de kontrollerte.

USA blander seg

I en pressemelding begrunner statsadvokaten pågripelsen med en arrestordre knyttet til en pågående narkotikaetterforskning.

Det var kjent at USA, via sin ambassade i Bogota, visste at Santrich skulle løslates. USA hadde sendt en henstilling til Colombia om å trekke tilbake løslatelsen.

Da Santrich ble pågrepet i fjor, utelukket ikke Colombias daværende president, Juan Manuel Santos, at den tidligere FARC-lederen kunne bli utlevert til USA.