Enighet om tre års overgangsmyndighet i Sudan

Demonstranter utenfor det militære hovedkvarteret i Khartoum i Sudan tirsdag, der det denne uka er inngått en avtale mellom protestbevegelsen og militærjuntaen i landet om overgangsstyre mot sivilt styre av Sudan for framtiden. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstranter utenfor det militære hovedkvarteret i Khartoum i Sudan tirsdag, der det denne uka er inngått en avtale mellom protestbevegelsen og militærjuntaen i landet om overgangsstyre mot sivilt styre av Sudan for framtiden. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestbevegelsen og militærjuntaen i Sudan er enige om en overgangsperiode på tre år fra dagens makthavere til et sivilt styre og administrasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestbevegelsen i Sudan opplyste mandag at de har inngått en avtale med landets militærjunta om strukturen for et nytt sivilt styre, og tirsdag fortsatte forhandlingene om sammensetningen av dette styret og spesifikt hvor lang en overgangsperiode til sivilt styre skulle vare. Militæret ønsket en overgangsperiode på to år, mens protestbevegelsen ville ha fire år.

– Vi ble enige om en overgangsperiode på tre år, sa generalløytnant Yasser al-Atta, medlem av militærrådet som overtok makten i landet da protestbevegelsen 11. april fikk de innfridd kravet om president Omar al-Bashirs avgang.

Atta sa tirsdag kveld at avtalen om maktfordeling mellom partene, inkludert sammensetningen av den nye ledelsen i landet – et øverste råd – skal undertegnes sammen med protestbevegelsen i løpet av de neste 24 timene.

De første seks månedene av treårsperioden prioriteres fredsavtaler med opprørsgrupper i Sudans krigssoner.

I henhold til avtalen vil nasjonalforsamlingen i overgangsperioden bestå av 300 medlemmer, hvorav 67 prosent vil komme fra protestbevegelsen og mens resten skal representere andre politiske grupperinger.