FN: Houthi-opprørerne har gitt fra seg kontroll over havner

Over 57.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) drept i krigshandlinger i Jemen. Krigen har ført til omfattende underernæring og sult i det som allerede før krigen var Midtøstens fattigste land. Foto: AP/NTB scanpix
Over 57.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) drept i krigshandlinger i Jemen. Krigen har ført til omfattende underernæring og sult i det som allerede før krigen var Midtøstens fattigste land. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Houthi-opprørerne i Jemen har gitt slipp på de tre viktige havner i Hodeida-provinsen, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansvaret for havnene i Hodeida, al-Salif og Ras Eissa er nå overlatt til det som omtales som kystvakten, men den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen kaller det hele en bløff.

– Houthiene overlater havnene til seg selv, uten overvåking fra FNs eller regjeringens side, sier provinsguvernøren Hasan Taher.

FNs spesialutsending i Jemen, Michael Lollesgaard, er derimot fornøyd og sier at opprørerne nå har oppfylt en viktig del av fredsavtalen som ble forhandlet fram i desember.

Representanter for opprørerne og regjeringen møttes tirsdag i Amman i Jordan for å bli enige om de økonomiske sidene ved driften av de tre havnene.

Havnen i Hodeida er en viktig livsnerve for Jemens befolkning, ettersom rundt 80 prosent av all import og nødhjelp til landet skipes inn via denne.

14 millioner mennesker, nesten halvparten av Jemens befolkning, trues ifølge FN av sult og er avhengige av matvarehjelp utenfra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen og har siden gjennomført nærmere 20.000 flyangrep mot mål i landet.

FN-eksperter anklager koalisjonen for å ha bombet sykehus, markedsplasser, boligområder, fengsler, fiskebåter, bryllup og begravelser, og ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) er over 57.000 mennesker drept.