Afghanske ledere ber Taliban om våpenhvile

Over 3.000 representanter fra et bredt lag av Afghanistans befolkning, som på invitasjon fra president Ashraf Ghani (i midten) denne uka har vært samlet til såkalt loya jirga i Kabul, krever betingelsesløs våpenhvile. Taliban var ikke representert og vil bare forhandle med USA.
Over 3.000 representanter fra et bredt lag av Afghanistans befolkning, som på invitasjon fra president Ashraf Ghani (i midten) denne uka har vært samlet til såkalt loya jirga i Kabul, krever betingelsesløs våpenhvile. Taliban var ikke representert og vil bare forhandle med USA. Foto: Rahmat Gul / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 3.000 afghanske politikere, klanledere, krigsherrer og religiøse ledere ber Taliban om våpenhvile, men opprørerne vil bare forhandle med USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Ashraf Ghani inviterte denne uka til såkalte loya jirga, pashtunsk for stor rådsforsamling, som kun sammenkalles ved helt spesielle anledninger.

Ghanis håp var at forsamlingen skulle styrke hans krav om en plass ved forhandlingsbordet i Qatar, der Taliban forhandler med USA om tilbaketrekking av utenlandske styrker, våpenhvile og framtidig medbestemmelse i Kabul.

Afghanske myndigheter har lenge ønsket å forhandle med opprørerne, men Taliban vil bare snakke med USA, ikke via «løpegutter» som de anser Ghani og hans regjering for å være.

Betingelsesløs våpenhvile

Torsdag ble loya jirga avsluttet med et krav om våpenhvile, men det endelige resultatet av de mange og lange diskusjonene i ulike komiteer blir først gjort kjent fredag.

– Afghanere drepes uten grunn hver eneste dag. Det må kunngjøres en betingelsesløs våpenhvile, sier Mohammad Qureshi, som har ledet en av de mange komiteene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av deltakerne i Kabul ga uttrykk for stor bekymring over framtida dersom forhandlingene i Qatar igjen fører til at opprørerne får politisk medbestemmelse i Kabul.

Kvinners rettigheter

Mange frykter at Taliban igjen vil innskrenke kvinners rettigheter, ytringsfriheten og svekke afghaneres rettsvern.

– Vi ønsker ikke en fred der kvinners rettigheter ikke respekteres, der ytringsfrihet ikke er sikret og der det ikke lenger blir holdt valg, sier en av deltakerne på loya jirga, Faizullah Jalal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av deltakerne på den store rådsforsamlingen avviste også et krav fra Taliban og deler av opposisjonen om at det må dannes en overgangsregjering når president Ghanis periode utløper denne måneden.

Boikottet

Flere prominente opposisjonspolitikere boikottet rådsforsamlingen, blant dem Ghanis fremste politiske rival, regjeringssjef Abdullah Abdullah.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den mektige krigsherren Gulbuddin Hekmatyar var heller ikke på plass, og tidligere innenriksminister Mohammad Hanif Atmar, som i en periode var Ghanis sikkerhetsrådgiver, boikottet også loya jirga.

Atmar antas å ville utfordre Ghani i presidentvalget i september og anklager presidenten for å ha sammenkalt rådsforsamlingen for å styrke sitt eget kandidatur.

Abdul Rab Rasul Sayyaf, som ledet rådsforsamlingen, understreket torsdag at dette slett ikke var meningen.

– Det er dere som er her, som skal vise regjeringen veien til fred, og regjeringen vil gjøre som dere krever. Ingen vil pålegge dere noe som helst, sa han.

Respekterer ikke

Samtidig med at forsamlingen åpnet i Kabul mandag, innledet utsendinger fra Taliban en ny runde med samtaler med president Donald Trumps spesialsending for afghansk forsoning, afghanskfødte Zalmay Khalilzad, i Doha i Qatar.

Opprørerne gjorde det samtidig klart at de ikke vil respektere eventuelle beslutninger som fattes av loya jirga, uansett innhold.

– Resolusjoner som fattes i en loya jirga vil aldri være akseptable for de virkelige og troende sønnene av dette fedrelandet, het det i en kunngjøring.