Soldater omringer ekspresidentens hjem i Benin

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har brutt ut voldelige protester i Benin, der soldater i stridsvogner har omringet boligen til landets tidligere president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspresident Thomas Boni Yayi oppfordret til boikott av valget i det vestafrikanske landet i helgen.

Valget ble avholdt uten en eneste kandidat fra opposisjonen, og deltakelsen ble historisk lav. Det viste de første resultatene, som ble offentliggjort kort tid før soldater og et stort antall politifolk fylte gatene i Benins økonomiske hovedstad Cotonou onsdag.

Demonstranter satte opp veisperringer med brennende dekk og satte fyr på butikker og banker. Også en bensinstasjon i nærheten av presidentpalasset ble satt i brann.

– Landet er vårt, og vi skal ta det tilbake, sier den unge opposisjonsaktivisten Artistide Metowanou.

– Om nødvendig, kommer vi til å slåss med bare hendene mot diktaturet, tilføyer han.

Barrikader

Demonstranter på barrikadene ropte slagord mot president Patrice Talon, før opprørspoliti spredte folkemengden med tåregass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer ikke til å la hans diktatur ta landet som gissel, sier demonstranten Abdul Wahab.

Alle kandidatene som stilte til valg på ny nasjonalforsamling søndag, kom fra to partier som begge er alliert med president Talon.

Boni Yayi, som var president i Benin i ti år fram til han gikk av i 2016, er fortsatt populær blant mange innbyggere. Han og andre ledere har bedt om at resultatet av søndagens valg annulleres. Mange fulgte oppfordringen om boikott, og hele tre av fire lot være å stemme. 23 prosent av 5 millioner registrerte velgere deltok i valget, ifølge valgkommisjonen.

Uten opposisjon

Oppmøtet har aldri vært under 50 prosent etter overgangen fra flere tiår med autoritært styre i 1990. Etter hvert blomstret demokratiet, og for fem år siden kunne borgerne velge mellom 20 politiske partier.

Landet ble hyllet som et demokratisk forbilde, men i år presset parlamentarikere fra regjeringspartiet gjennom nye valgreguleringer. De strenge kravene førte til at ikke en eneste kandidat fra opposisjonen ble kvalifisert til å stille.