Demonstrasjoner i Hongkong mot utleveringsavtale med Kina

Over 22.000 mennesker demonstrerte mot et lovforslag som de mener gir myndighetene i Hongkong mulighet til å utlevere personer til Kina på politisk og religiøst grunnlag.
Over 22.000 mennesker demonstrerte mot et lovforslag som de mener gir myndighetene i Hongkong mulighet til å utlevere personer til Kina på politisk og religiøst grunnlag. Foto: Vincent Yu / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 22.000 innbyggere i Hongkong demonstrerte søndag for å protestere mot et lovforslag som åpner for utlevering av mulige lovbrytere til Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene fylte de største gatene fra shoppingdistriktet Causeway Bay til Hongkong-regjeringens hovedkvarter ved Tamar Park. Søndagens marsj er den største på mange år og langt mer omfattende enn tidligere minnedager for det som skjedde på Den himmelske freds plass i 1989.

I henhold til lovforslaget som behandles i den halvt selvstendige nasjonalforsamlingen, kan regjeringen utlevere personer som er mistenkt for overtredelser, også til land som Hongkong ikke har utleveringsavtale med, som for eksempel Fastlands-Kina.

Regjeringen understreker at det ikke skal være noen form for automatikk og at alle saker skal behandles individuelt etter strenge kriterier. Demonstrantene tror derimot ikke på forsikringer om at loven ikke skal anvendes i saker som er av politisk, religiøs eller etnisk art.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da den tidligere britiske kolonien Hongkong ble underlagt Kinas suverenitet i 1997, ble det ikke inngått en utleveringsavtale med myndighetene i Beijing på grunn av frykt for hvordan de ulike rettssystemene skulle virke.

Motstanderne av loven sier at Kina kan bruke påstander om skatteunndragelser og annen økonomisk kriminalitet for å få satt regimekritikere bak lås og slå i Hongkong.

– De kan pågriper oss på hvilket som helst grunnlag og utlevere oss, sier Nok Chong til DPA.

Den store deltakelsen søndag må ses i sammenheng med at det tidligere i uken ble avsagt dommer mot åtte ledere av demokratibevegelsen. De fikk varierende fengselsstraffer for å ha forstyrret den offentlige ro og orden.