Australia vil avlive to millioner katter

For mange er de søte, små og stort sett uskyldige, tross sine rovdyrinstinkter, men for deler av Australias dyreliv er katter en alvorlig trussel. Derfor kan så mange som to millioner av dem bli avlivet, blant annet med giftig åte. Foto: Frank May / NTB scanpix
For mange er de søte, små og stort sett uskyldige, tross sine rovdyrinstinkter, men for deler av Australias dyreliv er katter en alvorlig trussel. Derfor kan så mange som to millioner av dem bli avlivet, blant annet med giftig åte. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Villkatter truer med å utrydde flere australske arter. For å få bukt med problemet vil myndighetene avlive to millioner katter, blant annet med giftige pølser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Katter hører ikke naturlig hjemme på øykontinentet, som er kjent for flere av sine unike arter. Men skipsfart og koloniherrer har brakt med seg mange invaderende arter, noe som har skapt store problemer.

Tidligere huskatter som har rømt eller blitt satt på dør, har formert seg og utgjør etter hvert et stort problem for den lokale faunaen, skriver New York Times. En av måtene myndighetene vil løse dette på er gjennom masseforgiftning. Giftige pølser slippes ut fra fly – 50 pølser per kvadratkilometer – for å ta livet av kattene.

Universitetet Royal Melbourne Institute of Technology har anslått at 211.560 katter måtte bøte med livet det første året etter at planen ble vedtatt i 2015. Feller og skyting er andre metoder som brukes, i tillegg til en lang rekke kreative måter å få dyrene til å spise giften. Oppskriften på de ovennevnte pølsene er basert på hvilken kattemat som var mest populær blant de firbeinte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pølsene må jo smake godt. De er kattenes siste måltid, sier en av pilotene som slipper ut den dødbringende lasten.

Utryddingspolitikken er ikke ukontroversiell, og over 160.000 har signert flere opprop for å be Australia stanse masseavlivingen. Brigitte Bardot og sangeren Morrissey er blant kjendisene som har krevd at praksisen stopper.