Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad

Det har lenge vært demonstrasjoner utenfor hærens hovedkvarter. Tirsdag ankom et tog med flere hundre demonstranter som sluttet seg til protesten med krav om overgang til sivilt styre i landet. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
Det har lenge vært demonstrasjoner utenfor hærens hovedkvarter. Tirsdag ankom et tog med flere hundre demonstranter som sluttet seg til protesten med krav om overgang til sivilt styre i landet. Arkivfoto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av demonstranter har ankommet Sudans hovedstad Khartoum med tog. Folkets krav om sivilt styre får støtte fra USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene kom for å slutte seg til dem som i flere uker har protestert utenfor hærens hovedkvarter. Toget startet i Atbara, byen der demonstrasjonene mot president Omar al-Bashir startet i desember. Protestene spredde seg over hele landet, og 11. april ble presidenten avsatt av militæret.

Demonstrantene fortsetter kampen med krav om at militærjuntaen overlater makten til en sivil regjering.

De nyankomne satt på taket og ropte slagord med krav om «frihet, fred og rettferdighet», mens toget passerte Bahari stasjon nord i hovedstaden og til slutt stanset utenfor det militære hovedkvarteret. I tillegg til et demokratisk sivilt styre, vil mange også ha hevn for dem som er drept under Bashirs styre.

– Blod for blod. Vi aksepterer ikke kompensasjon, var et annet slagord som kunne høres i Khartoum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen

– Legitime krav

USA og en rekke andre land har sluttet seg til kravet om sivilt styre i Sudan, og USA gjentok den oppfordringen tirsdag.

– Vi støtter folkets legitime krav om en sivilt ledet regjering, og vi vil oppfordre partene til å jobbe sammen for å nå det målet så raskt som mulig, sier Makila James, som er høyt plassert i det amerikanske utenriksdepartementet.

– Sudans folk har gjort det klart hva de krever. Vi vil støtte dem i det som er den beste veien videre mot et samfunn som respekterer menneskerettighetene, en rettsstat og et samfunn som kan ta tak i landets alvorlige problemer, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Demonstrasjonene vokser i Sudan

Ber AU forlenge frist

Parallelt med protestene i Khartoum og press utenfra, har afrikanske ledere hatt krisemøte i Kairo for å diskutere situasjonen i Sudan. Også de ber militærstyret vike for et sivilt styre, men sier det er behov for mer tid til en slik maktoverføring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypt og flere andre land som deltok på møtet, vil ha tiltak som fører til en fredelig og demokratisk overgang innen tre måneder. De ber Den afrikanske union (AU) om en tilsvarende forlengelse av fristen unionen har gitt militærjuntaen. AU har sagt at de vil suspendere Sudan med mindre juntaen gir fra seg makten innen utgangen av april.

Aktuelt: Juntaen i Sudan lover demokrati og sivilt styre