Solberg: – Håper å se Frode Berg tilbake i Norge

Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) vil i liten grad kommentere Frode Berg-saken offentlig. Men hun håper å se ham tilbake i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren var ordknapp når det gjaldt Frode Berg, og sa ikke noe om det var aktuelt å ta opp saken i samtaler med russiske myndigheter.

– Vi har ett overordnet mål, det er å ivareta Frode Bergs interesser. Det er en vanskelig situasjon for Frode Berg og hans familie. Det betyr også at vi i liten grad kommer til å kommentere dette, sa Solberg på spørsmål fra NTB på en pressekonferanse i forkant av møtet med Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg tirsdag.

– Jeg håper å se ham tilbake i Norge, sa Solberg.

Norske myndigheter har sagt svært lite om hvorfor og hvordan Berg havnet i den situasjonen han er i.

Erkjent

Berg har siden 5. desember 2017 sittet fengslet i Moskva. Han er tiltalt for spionasje. Prosedyrer i saken holdes tirsdag, mens dom er ventet 16. april.

Han har erkjent at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge.

Men Berg hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge hans norske forsvarer Brynjulf Risnes.

Dialogmøte

Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er i St. Petersburg i forbindelse med et internasjonalt dialogmøte om Arktis-spørsmål.

– Det er i Norges interesse at vi ivaretar og har et godt samarbeid med vårt store naboland innen fiskeri, miljø, søk og redning og folk-til-folk, sa Solberg.

Samtidig understreket hun at dette ikke endrer norsk politikk på områder hvor Norge og Russland er uenige.

– Vi står sammen med våre allierte hvor vi nå har felles politikk overfor Russland om at man gjør noe med folkerettsbrudd i Ukraina, sa Solberg.

Hun nevnte også bekymring for kårene for sivilsamfunnet i Russland, INF-avtalen og Norges generelle arbeid og sterke ønske om å se mer nedrustning, ikke opprustning.

Solberg tok også selv opp det faktum at både Norge og Finland har opplevd jamming av GPS-signaler fra Russlands side.

– Vi er opptatt av å ha et samarbeid med russerne på dette, for å få dem til å forstå hvilke utfordringer det gir, sa hun og pekte på at dette også kan gå ut over andre områder hvor Norge og Russland samarbeider godt.

Aktuelt: Innspurt i spionsaken mot Frode Berg

Menneskerettigheter

– Jeg hadde i går kveld et møte med flere menneskerettsorganisasjoner og sivilsamfunnsorganisasjoner. Jeg hadde også et møte med norske organisasjoner før jeg dro, sa utenriksminister Søreide.

Utenriksministeren sa klart ifra om at Norge vil fortsette å ta opp menneskerettsspørsmål med Russland.

– Det vil vi gjøre både bilateralt og i rammen av menneskerettsrådet og andre sammenhenger. Vi ser med stor bekymring på innskrenking av rommet for det sivile samfunnet og den utsatte situasjonen mange grupper er i, enten det er seksuelle minoriteter eller andre grupper, sa hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden