Saudi-Arabia arresterer tolv kvinnesaksforkjempere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolv personer, blant dem en gravid kvinne, er pågrepet i Saudi-Arabia, som en del av en aksjon mot personer som støtter kvinners rettigheter, ifølge kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den seneste runden med pågripelser skal også ha vært rettet mot personer med tilknytning til fengslede aktivister i landet. To personer med amerikansk og saudiarabisk statsborgerskap skal være blant de pågrepne, oppgir USAs utenriksdepartement.

Det er første gang siden drapet på journalist Jamal Khashoggi at det gjennomføres en slik aksjon mot personer som oppfattes som kritikere av landets mektige kronprins Mohammed bin Salman. De pågrepne er ikke blant dem som har vært på barrikadene, men er forfattere og andre forkjempere som i det stille har støttet sosiale reformer og personer med tilknytning til en gruppe kvinneaktivister som er stilt for retten.

De fleste arrestasjonene skjedde i hovedstaden Riyadh. Aksjonen ses som et forsøk på å tvinge kritiske stemmer til taushet.

– Saudiarabiske myndigheter set ut til å være fast bestemt på å få alle som tør å si – eller sågar heve stemmen privat eller offentlig – til å tie, sier Amnestys Midtøsten-sjef Samah Hadid til AFP.

– Nå går de lenger enn å bare pågripe aktivister. Det ser ut til at de nå sikter seg inn på andre samfunnslag. Det er et farlig mønster.