Duterte truer med kupp på Filippinene

Filippinenes president Rodrigo Duterte truer med kupp om han ikke får sin vilje.
Filippinenes president Rodrigo Duterte truer med kupp om han ikke får sin vilje. Foto: Bullit Marquez / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippinenes president Rodrigo Duterte truer med å innføre «revolusjonært styre» og arrestere sine motstandere om han ikke får sin vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dutertes siste utbrudd kom i en tale torsdag der han uttrykte sin frustrasjon over å bli kritisert mens han forsøkte å rette opp uregelmessigheter i landet.

– Jeg har hatt nok av problemer med kriminalitet, narkotika, opprør og alt. Men hvis dere skyver meg mot veggen, vil jeg oppheve habeas corpus og arrestere dere alle, sa han. Habeas corpus er rettsstatens prinsipp om at alle som er fengslet, har rett til å bli stilt for en domstol.

Duterte er kjent for opprørende og provoserende utspill, men hans talsmenn har gjerne tonet dem ned og kalt dem tomt prat.

Hans siste utbrudd kom etter at en senator fra opposisjonen angivelig rådet ham til å være forsiktig med offentlige kontrakter for å sikre at det ikke var knyttet betingelser til dem som ville være negative for landet.

Aktuelt: Filippinenes president vil endre landets navn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En senator fra opposisjonen, Risa Hontiveros, sier at Duterte burde stå opp mot Kinas stadig mer aggressive aksjoner i Sør-Kinahavet framfor å true sitt eget folk med arrestasjoner og krig.

Duterte er blitt kraftig kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner for sin krig mot narkotika, som har kostet over 5.000 mennesker livet, blant dem både narkoselgere og rusmisbrukere.

Han har også ført en brutal politikk mot opprørere i sør og truet uavhengige journalister.

Aktuelt: Duterte mener biskoper bør drepes