Bolsonaro besøkte Vestmuren med Netanyahu

Brasils president Jair Bolsonaro (t.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu tar på Vestmuren i Jerusalem. Foto: AP / NTB scanpix
Brasils president Jair Bolsonaro (t.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu tar på Vestmuren i Jerusalem. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasils president Jair Bolsonaro avla et omstridt besøk ved Vestmuren i Jerusalem sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolsonaro ble det første sittende statsoverhodet som har avlagt et slikt besøk sammen med en israelsk statsminister.

Vestmuren, også kjent som Klagemuren, regnes som jødedommens helligste sted og ligger i gamlebyen Øst-Jerusalem, som israelerne okkuperte i seksdagerskrigen i 1967. Øst-Jerusalem ble siden annektert av Israel, noe verdenssamfunnet aldri har anerkjent.

FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig, palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en framtidig palestinsk stat og verdenssamfunnet mener byens status må avgjøres i fredsforhandlinger.

Netanyahus korte besøk sammen med Bolsonaro kan betraktes som en stilltiende aksept for Israels suverenitet over stedet.

USAs president Donald Trump besøkte Vestmuren i 2017, men uten følge av israelske tjenestemenn. I mars besøkte Pompeo stedet i gamlebyen sammen med Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolsonaro er på et tre dager langt besøk i Israel. Han lovet i valgkampen å flytte Brasils ambassade til Jerusalem, men en beslutning har latt vente på seg.

Bolsonaro varslet i stedet at Brasil skal åpne et nytt handelskontor i byen. Den kunngjøringen fikk den palestinske selvstyremyndigheten til å kalle hjem sin Brasil-ambassadør for konsultasjoner.