Hva skjer når en professor foreslår at solsystemet vårt har blitt besøkt av en romsonde sendt av aliens?

VIDEO: Da Oumuamua svippet innom solsystemet i oktober 2017, oppførte det seg ikke som forventet:

– Hvis et forhistorisk menneske hadde sett en smartelefon, hadde han sannsynligvis trodd det var en skinnende stein, sier astrofysiker Avi Loeb til forskning.no. Vi har møtt mannen bak den store kontroversen.

Avi Loeb har på kort tid blitt kjent langt utenfor astrofysikk-verdenen. I november 2018 publiserte han og en kollega en forskningsartikkel som gikk viralt, og ble plukket opp av alle mulige slags små og store medier, bloggere og twitterbrukere.

Artikkelen handler om den første, kjente gjesten fra et annet solsystem: objektet som kalles 'Oumuamua. Det ble oppdaget av et observatorie på Hawaii i oktober 2017, og fikk dermed et hawaiisk navn som betyr noe sånt som «første budbringer fra langt unna».

Loeb argumenterer i artikkelen sin for at det finnes en mulighet for at 'Oumuamua er et kunstig, ikke-menneskeskapt objekt - nemlig et solseil fra en annen sivilisasjon som driver gjennom verdensrommet. Et solseil er et tynt seil som kan bruke strålingstrykk fra for eksempel solen til framdrift.

– Ser ikke ut som kjente asteroider eller kometer i det hele tatt

Avi Loeb på Hotel Continental i Oslo. (Foto: Lasse Biørnstad/forskning.no
Avi Loeb på Hotel Continental i Oslo. (Foto: Lasse Biørnstad/forskning.no

– Vi hadde forventet at det første objektet fra rommet mellom stjernene var noe typisk, men den ser ikke ut som kjente asteroider eller kometer i det hele tatt, sier Avi Loeb engasjert til forskning.no mens vi sitter i cafeen på Hotel Continental i Oslo.

Avi Loeb er født i Israel og er avdelingsleder ved astronomifakultetet ved Harvard University. Han er teoretisk fysiker, og var på besøk i Oslo i forbindelse med en gjesteforelsning på Universitetet i Oslo om metoder for å lete etter liv på andre planeter. Forelesningen kan du se her.

Loeb er også vitenskapelig rådgiver for prosjektet Breakthrough Starshot som tar sikte på å sende den første romsonden til en annen stjerne. Dette skal de få til ved hjelp av solseil og lasere.

– Forskere som jeg respekterer har innrømmet ovenfor meg når vi har snakket privat at dette objektet oppførte seg veldig merkelig, men de har ikke vært villig til å sette renommeet sitt på spill, sier Loeb til forskning.no.

En NASA-illustrasjon som viser ideen om et solseil. Lyset «dytter» romfartøyet gjennom verdensrommet. (Bilde: NASA/Marshall Space Flight Center)
En NASA-illustrasjon som viser ideen om et solseil. Lyset «dytter» romfartøyet gjennom verdensrommet. (Bilde: NASA/Marshall Space Flight Center)

Det kan altså hende at det astronomene så fra observatoriet på Hawaii var romsøppel fra en annen, høyteknologisk sivilisasjon.

Forskerne spekulerer til og med på om det kan være en aktiv sonde, men dette omtales som en «eksotisk» mulighet.

De snakker altså om en automatisert romsonde uten passasjerer, siden avstandene mellom stjernene er så enorme. En av menneskehetens ubemannede romsonder, New Horizons, hadde brukt rundt 70.000 år på å reise til vår nærmeste stjernenabo Alpha Centauri, ifølge Universe Today.

For mange vil kanskje ideen om en seriøs diskusjon rundt mulige spor etter teknologi fra romvesener virke som en ganske fjern idé, men det går rett inn i et svært kjent spørsmål:

Hvor er alle de andre?

Fermis paradoks

Enrico Fermi er en svært kjent kjernefysiker, og var blant annet med på å utvikle atombomben under 2. verdenskrig. (Bilde US Dept of Energy)
Enrico Fermi er en svært kjent kjernefysiker, og var blant annet med på å utvikle atombomben under 2. verdenskrig. (Bilde US Dept of Energy)

Melkeveien, vår galakse, er veldig stor. Det finnes hundrevis av milliarder med stjerner, og galaksen er kanskje over 13 milliarder år gammel.

Hvis bare en liten andel av disse stjernene har planeter med noenlunde like forhold som på jorda, kan det tenkes at det bør finnes liv overalt i galaksen.

Noen anslag sier at det er milliarder av såkalte «beboelige» planeter i Melkeveien, for eksempel anslaget som er beskrevet hos Ars Technica.

Noen av disse planetene kan ha utviklet intelligent liv, og en liten del av livet på disse plantene kan ha kommet langt nok til å utvikle romfart og kan reise mellom stjernene.

Alle disse store tallene gjør det statistisk svært sannsynlig at det finnes intelligent liv der ute. Det er til og med sannsynlig at noen av de der ute har eksistert lenge nok til at de har kunnet spre seg ut i galaksen, men det finnes foreløpig ikke noe bevis for dette.

Dette gapet mellom utregningene og hva forskerne ser der ute kalles Fermis paradoks, oppkalt etter fysikeren Enrico Fermi, som skal ha utforsket spørsmålet på 1950-tallet.

Hvis det finnes mange planeter som jorda, er det da så rart å vurdere om planetene kan ha hatt en lignende utvikling som jorda?, spør Loeb.

Men hva er det med 'Oumuamua som får en kjent astrofysiker til å foreslå at dette kan være en sonde fra et annet solsystem?

En merkelig komet? Eller noe annet?

Nyheten om det fremmede objektet som føk gjennom solsystemet vårt spredde seg over hele verden med overskrifter som Controversial professor still claims Oumuamua is an alien probe i Daily Mail eller Harvard-forskere: Sigarformet objekt kan ha vært utenomjordisk romskip her på forskning.no.

Men Loeb fikk også kritikk fra kolleger for å i det hele tatt gå ut i media med denne historien, ifølge astronomen Steven Tingay i Newsweek.

Bildet viser en klassisk komethale. Halen er delvis skapt av solstråling som får gasser på overflaten til å fordampe. (Bilde: NASA Ames Research Center/K. Jobse, P. Jenniskens)
Bildet viser en klassisk komethale. Halen er delvis skapt av solstråling som får gasser på overflaten til å fordampe. (Bilde: NASA Ames Research Center/K. Jobse, P. Jenniskens)

En av årsakene til at forslaget om at objektet er en fremmed sonde i det hele tatt har kommet på bordet er at 'Oumuamua oppførte seg så rart: Blant annet har den en uvanlig, avlang form for å være en asteroide eller en komet, og den akselererte svakt på vei ut av solsystemet, som om en eller annen kraft enn tyngdekraften fra solen virket på den.

Den er også svært reflekterende, og kan være mer enn 10 ganger mer reflekterende enn en typisk komet fra solsystemet, ifølge N ASA

– Her ser vi et uvanlig objekt, som alle tror er en komet eller asteroide, men som ikke ser ut som en komet eller asteroide i det hele tatt. Den må være et statistisk avvik, noe helt uvanlig, sier Loeb til forskning.no.

Denne kraften kan forklares hvis det er en komet som slipper ut gass som virker som små raketter når sollyset treffer den, noe som ble foreslått i en Nature-artikkel i 2018.

Men 'Oumuamua viste ikke noe tegn på å ha en komethale, så hvis det er en komet, er den svært utypisk, ifølge disse forskerne.

– Jeg synes forslaget om at det er et kunstig objekt i hvert fall burde være på bordet, sier Loeb.

Loebs kunstige solseil er en måte å forklare denne akselerasjonen på.

Det finnes ingen gode bilder av den potensielle farkosten. Det ble også gjort svært få målinger da 'Oumuamua var innom solsystemet vårt, men mange forskjellige forskere har prøvd å tolke hva det var som fløy forbi oss. Blant annet har SETI, forskningsprogrammet som leter etter liv andre steder i rommet, slått fast at 'Oumuamua ikke sendte ut noen radiosignaler.

I forksningsartikkelen sin viser Loeb, gjennom utregninger, at objektets måte å bevege seg på kan forklares med at det ble drevet framover av et solseil.

Et faktisk bilde av 'Oumuamua, som er prikken i midten av bildet. (Bilde: NASA)
Et faktisk bilde av 'Oumuamua, som er prikken i midten av bildet. (Bilde: NASA)

Langt fra sikker

Men Loebs teori om solseil-sonde sendt fra aliens skapte reaksjoner.

Magasinet The Atlantic har for eksempel snakket med Karen Meech, astronom ved Universitet på Hawaii. Hun var med på oppdagelsen av 'Oumuamua i 2017, men hun uttrykker ikke så mye entusiasme rundt all oppmerksomheten som artikkelen til Loeb har skapt.

– 'Oumuamua var spennende, men jeg blir litt frustrert, sier hun til The Atlantic. Hun er også klar på at 'Oumuamua er et helt uvanlig objekt, og at alt det uvanlige kan forklares som naturlige fenomener.

Avi Loeb sier han ikke var forberedt på at artikkelen han skrev kom til å spre seg på denne måten.

– Jeg forventet ikke oppmerksomheten i det hele tatt, men artikkelen gikk viralt, sier Loeb til forskning.no.

– Og det skapte en stor bølge. Det henger nok også sammen med at jeg har en prominent posisjon ved Harvard.

– Jeg er ikke sikker i det hele tatt, men jeg synes vi burde ha et åpent sinn som forskere.

Som sagt har det dukket opp mange forskningsartikler med matematisk begrunnede forslag til hva 'Oumuamua egentlig kan være for noe. Noen har foreslått at det er en stor sky med støv som er resultatet av en komet som har brutt sammen , mens andre har forklart den som en stor bit av en liten planet som har blitt revet fra hverandre. Begge disse artiklene kan leses på det åpne arXiv.org.

Den hvite linjen er 'Oumuamuas bane inn, gjennom og ut av solsystemet med datoer. Skivene viser hvordan den hadde sett solen fra sitt ståsted (Bilde: Tomruen/CC BY-SA 4.0)
Den hvite linjen er 'Oumuamuas bane inn, gjennom og ut av solsystemet med datoer. Skivene viser hvordan den hadde sett solen fra sitt ståsted (Bilde: Tomruen/CC BY-SA 4.0)

Loeb mener at de naturlige forklaringene ikke utelukker ideen om at det er en kunstig ting.

Han argumenterer for at disse ideene også trenger spesielle forutsetninger for at de skal fungere. Loeb mener det er så stor foreløpig usikkerhet at det ikke er noen grunn til å foretrekke en forklaring over en annen.

– Men det virker som om at forslaget om at dette er et kunstig solseil vekker en følelsesmessig reaksjon hos noen.

– Jeg forstår ikke dette som forsker, fordi jeg behandler dette likt som andre spørsmål innen andre fagfelt. Hvis noen kunne vise meg et bilde, og det viser seg å være en stein, så vil jeg droppe det og gå videre til noe annet.

Ideen om at en det er en teknologisk dings fra en annen sivilisasjon blir kalt den minst sannsynlige forklaringen av for eksempel både Space.com, og videobloggen PBS Spacetime i en video med tittelen 'Oumuamua is not aliens.

Det er mange detaljer som vi ikke har vært innom i denne artikkelen, så hvis du vil dykke dypere ned i diskusjonen rundt 'Oumuamua, går PBS Spacetime grundig gjennom hvorfor 'Oumuamua er så uvanlig, og argumentene mot at det er romvesener som står bak.

Avi Loeb har selv laget en liste over hvorfor han mener 'Oumuamua er så uvanlig hos Scientific American.

Nå vil astronomer lete etter andre objekter som kommer fra utsiden av solsystemet, som kanskje er fanget i solsystemet uten at vi har oppdaget dem enda. Dermed kan forskere begynne å sammenligne 'Oumuamua med andre ting som kanskje kommer fra et annet solsystem, ifølge Universe Today.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:39 Frp valgte EØS-entusiast til ny parlamentarisk leder09:15 Politisk venneløs varaordfører nektes verv i Drammen08:31 Barcelona slutter seg til katalansk storstreik08:17 Morata på sidelinjen med skade - trolig i seks uker07:52 Tengs-forfatter gir ut bok om Baneheia-saken07:50 Frp fikk æren for Krfs idé om personlige bilskilt07:34 Mann må møte i retten etter hatefulle ytringer mot AUF-leder07:01 Las Vegas-drapsmannen hadde 23 våpen på hotellrommet06:45 Tønnesen fra mareritt til suksess på alle fronter06:40 Lagerbäck advarer mot å bli stresset og overambisiøs06:40 Northug-trener har tatt tak for å unngå ny smell05:40 USA vil be Cuba om å kutte diplomater med 60 prosent04:31 Broren om Las Vegas-drapsmannen: Rik eiendomsinvestor som likte pengespill04:23 Ti busser totalskadd i brann i Nord-Trøndelag23:24 Trump: Uaktuelt å diskutere våpenlovgivning21:57 EU-parlamentet skal diskutere Catalonia21:23 Politiet avviser at Tom Petty er død21:17 Minst 17 drept i opptøyer i Kamerun21:08 En person død etter brann i leilighet i Skien20:53 Eirik Jensens anke er levert inn20:18 – En stor skam for Norge20:00 Kvinne slept etter bil ved legesenter – fløyet med luftambulanse til sykehus19:38 Thailands kuppmaker gjest hos Trump19:36 10.000 må evakueres i Berlin etter bombefunn18:58 Vidar Helgesen beroliger om biler og busser som er dumpet i vannet18:52 – Den gangen kom det ingen for å sjekke forholdene18:37 Forsikringsselskapene har fått inn 1.500 meldinger om skade18:17 Politiets nye spor i Maddie-saken18:11 Ap etter krisevalget: Derfor lyktes vi ikke17:27 Økt fare for skred fra fjellpartiet Veslemannen16:39 Trump: Ren ondskap bak Las Vegas-massakre16:29 Faren til mistenkt massedrapsmann var blant USAs mest ettersøkte16:10 Arbeiderpartiet feilet - dette mener de selv var årsaken15:47 Olympiatoppen følger situasjonen tett, vil ikke bidra til frykt15:27 Streiken i Kreftforeningen er over – sykepleierne jubler15:12 Usikker framtid for Catalonia etter folkeavstemningen15:10 Her blir Liv Signe Navarsete (Sp) historisk14:20 Tromsø: Politiet ber om tips etter at 13 katter døde i brann14:15 50 norske turister var innestengt på restaurant like ved skytedramaet i Las Vegas14:12 Mistenkte agenter ikke tiltalt for drapet på Kim Jong-uns halvbror14:08 Johaug-dommen ikke oppe på NIF-styremøtet13:44 Nortura fornyer ikke avtalen med Islamsk Råd13:33 Mor lurte datterens overgriper13:05 Savnede hummerfiskere funnet av redningshelikopter12:59 Hvorfor nekter vi å tro at Trump og Jong-un er i stand til å gjøre det de sier de vil gjøre?12:45 Drapssiktet dansk ubåtkaptein krever å bli løslatt12:22 Nå blir plastposene dyrere11:56 Nordmann i skytedrama i Las Vegas11:48 Catalonias regionregjering legger planer for løsrivelse11:41 Buss for tog på Bergensbanen og Sørlandsbanen10:44 Tilstanden kritisk for mann som ble fastklemt under bil i Bergen10:14 Vassdrag på Sørlandet har ikke hatt så høy vannføring på over 100 år10:12 Tennis: Ruud klatrer på verdensrankingen10:00 Juventus-sjefen irritert over videodømming09:52 Norges Fredsråd mener kampanje mot atomvåpen bør hedres med fredspris09:24 Bombetiltalt 17-åring nekter straffskyld07:59 Countryfestival i Las Vegas endte i blodig massakre07:58 Bilist fløyet til sykehus etter å ha blitt tatt av vann fra elva Audna i Vest-Agder07:57 Nobelstjernene som tapte sin glans07:21 San Marino-sjefen: – Kvalifiseringen vår er en suksess allerede med to mål07:21 Bendtner ser fram til «ultraviktig» kamp for landslaget07:19 Stöckl om Hauer-opptur: – En total forvandling07:18 Fagforbundets leder frir til KrF05:50 Østerrike har innført ny «burka-lov»05:46 Se Sørlands-flommen fra lufta05:21 O.J. Simpson flytter tilbake til Las Vegas etter ni år i fengsel04:38 Drapstiltalte kvinner nekter for å ha drept Kim Jong-uns halvbror02:54 Barcelona-spilleren Piqué åpen for å trekke seg fra det spanske landslaget02:04 Meteorolog frykter for liv på det flomrammede Sørlandet01:52 Dødstallet stiger etter jordskjelvet i Mexico01:37 90 prosent stemte for selvstendig Catalonia00:53 USA vant Presidents Cup00:30 Politiet: Ingen forbindelse mellom knivdrap i Marseille og IS00:20 Imam: Islamsk Råd for lite flinke til å ta avstand fra terrorhandlinger00:11 Gilani tilbake som varaordfører i Drammen23:18 Rettssak mot terrortiltalt trønder utsatt23:12 Knepent tap for Søderlund og Saint-Étienne23:00 Første poengtap for Juventus22:40 Frontene hardner til etter voldsomme politiaksjoner i Catalonia22:22 Person fastklemt under en bil i Bergen22:00 Messi-show for tomme tribuner etter bråk21:58 Færre døde i trafikken i år20:01 Luftfartsdirektør hardt ut mot utvalg som nekter politiet på Gardermoen å bære våpen19:57 Mann truet med kniv på åpen gate i Oslo19:56 Innført i dag: Kraftig prisøkning i bomringen i Oslo19:37 – Da jeg var liten landet amerikanerne på Månen19:12 Trump mener forhandlinger med Nord-Korea er bortkastet tid19:08 Jagland i ordkrig med norsk UD etter hans kritikk av spansk politi19:04 Spanske myndigheter får skarp kritikk etter Catalonia-bråk18:48 Puerto Rico-ordfører svarer Trump: – Jeg har virkelig ikke tid til smålig politikk16:59 Demonstrant fikk anfall etter møte med opprørspoliti i Barcelona16:24 Muslimsk Råd hevder utmeldte moskeer truet med ultimatum: – Det kunne vi ikke akseptere16:15 Åpner terroretterforskning etter dobbeltdrap i Marseille16:13 Angrep utenfor fotballstadion i Canada etterforskes som terror – mann pågrepet16:06 Barcelona-kampen for tomme tribuner etter bråk15:26 Spania-forsker: – Bringer tankene tilbake til fascistregimet15:11 UD fordømmer ikke spansk maktbruk mot katalansk folkeavstemning14:25 Saudiarabisk universitet skal gi kvinner kjøreopplæring14:14 Skottlands leder kritiserer spansk håndtering av folkeavstemning14:08 Solberg tror det blir enklere med Venstre i regjering
Siste nytt
09:39PolitikkFrp valgte EØS-entusiast til ny parlamentarisk leder09:15PolitikkPolitisk venneløs varaordfører nektes verv i Drammen08:31SportBarcelona slutter seg til katalansk storstreik08:17SportMorata på sidelinjen med skade - trolig i seks uker07:52NorgeTengs-forfatter gir ut bok om Baneheia-saken07:50PolitikkFrp fikk æren for Krfs idé om personlige bilskilt07:34KrimMann må møte i retten etter hatefulle ytringer mot AUF-leder07:01VerdenLas Vegas-drapsmannen hadde 23 våpen på hotellrommet06:45SportTønnesen fra mareritt til suksess på alle fronter06:40SportLagerbäck advarer mot å bli stresset og overambisiøs06:40SportNorthug-trener har tatt tak for å unngå ny smell05:40VerdenUSA vil be Cuba om å kutte diplomater med 60 prosent04:31VerdenBroren om Las Vegas-drapsmannen: Rik eiendomsinvestor som likte pengespill04:23NorgeTi busser totalskadd i brann i Nord-Trøndelag23:24VerdenTrump: Uaktuelt å diskutere våpenlovgivning21:57VerdenEU-parlamentet skal diskutere Catalonia21:23KulturPolitiet avviser at Tom Petty er død21:17VerdenMinst 17 drept i opptøyer i Kamerun21:08NorgeEn person død etter brann i leilighet i Skien20:53KrimEirik Jensens anke er levert inn20:18Politikk– En stor skam for Norge20:00NorgeKvinne slept etter bil ved legesenter – fløyet med luftambulanse til sykehus19:38VerdenThailands kuppmaker gjest hos Trump19:36Verden10.000 må evakueres i Berlin etter bombefunn18:58PolitikkVidar Helgesen beroliger om biler og busser som er dumpet i vannet18:52Livet– Den gangen kom det ingen for å sjekke forholdene18:37NorgeForsikringsselskapene har fått inn 1.500 meldinger om skade18:17VerdenPolitiets nye spor i Maddie-saken18:11PolitikkAp etter krisevalget: Derfor lyktes vi ikke17:27NorgeØkt fare for skred fra fjellpartiet Veslemannen16:39VerdenTrump: Ren ondskap bak Las Vegas-massakre16:29VerdenFaren til mistenkt massedrapsmann var blant USAs mest ettersøkte16:10PolitikkArbeiderpartiet feilet - dette mener de selv var årsaken15:47SportOlympiatoppen følger situasjonen tett, vil ikke bidra til frykt15:27NorgeStreiken i Kreftforeningen er over – sykepleierne jubler15:12VerdenUsikker framtid for Catalonia etter folkeavstemningen15:10PolitikkHer blir Liv Signe Navarsete (Sp) historisk14:20KrimTromsø: Politiet ber om tips etter at 13 katter døde i brann14:15Verden50 norske turister var innestengt på restaurant like ved skytedramaet i Las Vegas14:12VerdenMistenkte agenter ikke tiltalt for drapet på Kim Jong-uns halvbror14:08SportJohaug-dommen ikke oppe på NIF-styremøtet13:44NorgeNortura fornyer ikke avtalen med Islamsk Råd13:33KrimMor lurte datterens overgriper13:05NorgeSavnede hummerfiskere funnet av redningshelikopter12:59VerdenHvorfor nekter vi å tro at Trump og Jong-un er i stand til å gjøre det de sier de vil gjøre?12:45VerdenDrapssiktet dansk ubåtkaptein krever å bli løslatt12:22NorgeNå blir plastposene dyrere11:56VerdenNordmann i skytedrama i Las Vegas11:48VerdenCatalonias regionregjering legger planer for løsrivelse11:41NorgeBuss for tog på Bergensbanen og Sørlandsbanen10:44NorgeTilstanden kritisk for mann som ble fastklemt under bil i Bergen10:14NorgeVassdrag på Sørlandet har ikke hatt så høy vannføring på over 100 år10:12SportTennis: Ruud klatrer på verdensrankingen10:00SportJuventus-sjefen irritert over videodømming09:52NobelprisenNorges Fredsråd mener kampanje mot atomvåpen bør hedres med fredspris09:24KrimBombetiltalt 17-åring nekter straffskyld07:59VerdenCountryfestival i Las Vegas endte i blodig massakre07:58NorgeBilist fløyet til sykehus etter å ha blitt tatt av vann fra elva Audna i Vest-Agder07:57NobelprisenNobelstjernene som tapte sin glans07:21SportSan Marino-sjefen: – Kvalifiseringen vår er en suksess allerede med to mål07:21SportBendtner ser fram til «ultraviktig» kamp for landslaget07:19SportStöckl om Hauer-opptur: – En total forvandling07:18PolitikkFagforbundets leder frir til KrF05:50VerdenØsterrike har innført ny «burka-lov»05:46NorgeSe Sørlands-flommen fra lufta05:21VerdenO.J. Simpson flytter tilbake til Las Vegas etter ni år i fengsel04:38VerdenDrapstiltalte kvinner nekter for å ha drept Kim Jong-uns halvbror02:54SportBarcelona-spilleren Piqué åpen for å trekke seg fra det spanske landslaget02:04NorgeMeteorolog frykter for liv på det flomrammede Sørlandet01:52VerdenDødstallet stiger etter jordskjelvet i Mexico01:37Verden90 prosent stemte for selvstendig Catalonia00:53SportUSA vant Presidents Cup00:30VerdenPolitiet: Ingen forbindelse mellom knivdrap i Marseille og IS00:20NorgeImam: Islamsk Råd for lite flinke til å ta avstand fra terrorhandlinger00:11PolitikkGilani tilbake som varaordfører i Drammen23:18KrimRettssak mot terrortiltalt trønder utsatt23:12SportKnepent tap for Søderlund og Saint-Étienne23:00SportFørste poengtap for Juventus22:40PolitikkFrontene hardner til etter voldsomme politiaksjoner i Catalonia22:22NorgePerson fastklemt under en bil i Bergen22:00SportMessi-show for tomme tribuner etter bråk21:58NorgeFærre døde i trafikken i år20:01PolitikkLuftfartsdirektør hardt ut mot utvalg som nekter politiet på Gardermoen å bære våpen19:57KrimMann truet med kniv på åpen gate i Oslo19:56PolitikkInnført i dag: Kraftig prisøkning i bomringen i Oslo19:37Astronomi– Da jeg var liten landet amerikanerne på Månen19:12PolitikkTrump mener forhandlinger med Nord-Korea er bortkastet tid19:08PolitikkJagland i ordkrig med norsk UD etter hans kritikk av spansk politi19:04NorgeSpanske myndigheter får skarp kritikk etter Catalonia-bråk18:48PolitikkPuerto Rico-ordfører svarer Trump: – Jeg har virkelig ikke tid til smålig politikk16:59VerdenDemonstrant fikk anfall etter møte med opprørspoliti i Barcelona16:24NorgeMuslimsk Råd hevder utmeldte moskeer truet med ultimatum: – Det kunne vi ikke akseptere16:15NyheterÅpner terroretterforskning etter dobbeltdrap i Marseille16:13NyheterAngrep utenfor fotballstadion i Canada etterforskes som terror – mann pågrepet16:06SportBarcelona-kampen for tomme tribuner etter bråk15:26VerdenSpania-forsker: – Bringer tankene tilbake til fascistregimet15:11VerdenUD fordømmer ikke spansk maktbruk mot katalansk folkeavstemning14:25VerdenSaudiarabisk universitet skal gi kvinner kjøreopplæring14:14VerdenSkottlands leder kritiserer spansk håndtering av folkeavstemning14:08PolitikkSolberg tror det blir enklere med Venstre i regjering
Populært