Åpen for alle - alltid

Norge øker støtten til innsats etter syklonen Idai

Over 700 personer er bekreftet omkommet etter den kraftige syklonen Idai slo innover Mosambik, Zimbabwe og Malawi tidligere i mars. Flere millioner trenger nødhjelp etter uværet. Foto: Denis Onyodi / AP / NTB scanpix
Over 700 personer er bekreftet omkommet etter den kraftige syklonen Idai slo innover Mosambik, Zimbabwe og Malawi tidligere i mars. Flere millioner trenger nødhjelp etter uværet. Foto: Denis Onyodi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har gått ut med oppfordring om økt støtte til den humanitære innsatsen etter syklonen Idai i sørøst-Afrika. Nå øker Norge støtten til 47 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FN er til sammen rundt 3 millioner mennesker berørt etter syklonen og oversvømmelser i Mosambik, Zimbabwe og Malawi. I Mosambik, som ble hardest rammet av syklonen, har over 1,8 millioner mennesker behov for nødhjelp, ifølge FN.

Norge øker støtten med ytterligere 24 millioner kroner til totalt 47 millioner kroner. 17 millioner går til FNs Nødhjelpsfond (CERF), og Norge støtter i tillegg utsendelse av personell til FN gjennom Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge har en lang tradisjon med å bistå mennesker i nød med humanitær innsats. Hun understreker også behovet for å bekjempe kjønnsbasert vold og seksuelle overgrep.

– I tillegg til behovet for livreddende nødhjelp, som mat, husly og medisinsk støtte, er det stort behov for å iverksette tiltak som bidrar til å beskytte de mest sårbare mot vold og seksuelle overgrep. Kvinner og barn er særlig utsatt. Norge vil prioritere tiltak som bidrar til å forhindre seksuell vold og overgrep og som sikrer medisinsk og psykososial støtte, sier utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uværet Idai kan ha vært en av de verste syklonene på den sørlige halvkule noensinne, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Så langt er minst 700 mennesker bekreftet døde i de tre landene, og tallet er forventet å stige ytterligere.

Tidligere denne uken uttalte FNs generalsekretær at infrastruktur for til sammen 1 milliard dollar skal være ødelagt, som følge av Idai.