Brexit: Kan de omsider finne en utvei?

Onsdag stemmer Underhuset over ulike alternativer rundt brexit, etter at flertallet mandag kveld stemte for å ta kontrollen over dagsorden. Men utfallet er ikke juridisk bindende overfor regjeringen. Foto: Mark Duffy/NTB scanpix
Onsdag stemmer Underhuset over ulike alternativer rundt brexit, etter at flertallet mandag kveld stemte for å ta kontrollen over dagsorden. Men utfallet er ikke juridisk bindende overfor regjeringen. Foto: Mark Duffy/NTB scanpix

Politikerne har sagt hva de ikke vil, men ennå ikke hva de vil. Onsdag stemmer Underhuset over ulike brexit-løsninger – hva betyr det egentlig?

Rammen rundt avstemningene onsdag er historisk: for første gang har Underhuset tatt kontrollen over dagsorden fra regjeringen, etter at et flertall sent mandag kveld stemte for nettopp det.

Dermed er det klart for en rekke veiledende avstemninger, såkalt «indicative votes», der Underhuset stemmer over ulike alternativer rundt brexit, for å «teste stemningen» og se hvilket som kan gå flertall – om noe.

Men blir brexit-sagaen avgjort med dette? Nei, så enkelt er det ikke – heller ikke denne gang.

Her er en oversikt over hvordan dramaet kan utspille seg og hvilke alternativer som ligger på bordet.

Hva er bakgrunnen?

EU har gitt Storbritannias parlament frist til 12. april med å godkjenne statsminister Theresa Mays avtale, ellers går Storbritannia ut av EU uten en avtale – med mindre Storbritannia har en troverdig plan for å be om en lengre utsettelse.

Om Mays avtale går gjennom, går Storbritannia ut på en ryddig måte 22. mai.

Mays avtale er blitt nedstemt to ganger. Mandag kveld sa May at hun ikke for øyeblikket så noen grunn til å legge den fram igjen, siden hun så at hun fortsatt ikke har flertall for den – men at hun fortsatt vil prøve på det.

Samme kveld bestemte altså et flertall i Underhuset å ta kontroll over dagsorden ved å holde avstemninger onsdag. Tre medlemmer i Mays regjering gikk av for å stemme mot May.

Les også: «Som hovmesteren og grevinnen»

(Saken fortsetter under)

Demonstranter på Trafalgar Square i London lørdag. Foto: Tim Ireland / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Demonstranter på Trafalgar Square i London lørdag. Foto: Tim Ireland / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hva skal Underhuset stemme over?

Parlamentet vil undersøke støtten til ulike alternativer. Noen av dem er blitt stemt over før, men ikke i denne sammenhengen, og ikke med alle alternativene oppe samtidig.

Mulighetene kan være:

* Mays avtale.

* Gå ut uten avtale.

* Hardere brexit, f.eks. à la Canadas frihandelsavtale.

* Mykere brexit: bli i tollunionen og nært knyttet til det indre mardet.

* Mykeste brexit: Bli i tollunionen og det indre marked («Norge pluss»).

* En ny folkeavstemning.

* Trekke tilbake artikkel 50 som utløser brexit – det vil si avlyse brexit for denne gang.

Hvordan vil det foregå?

Detaljene er ikke klare, men speakeren i Underhuset vil velge en liste med alternativer der representantene kan stemme på flere av dem. Etter hvert vil det bli eliminert. Etter en innledende runde onsdag, er det mulig de mest populære alternativene kommer videre til en ny runde mandag i neste uke.

Regjeringsmedlemmer har bedt om å få stemme fritt, det vil si ikke bli «pisket» til å stemme i tråd med regjeringens ønske.

Forkjempere for en folkeavstemning jobber for at alternativet om dette ikke skal settes opp side om side med de ulike brexit-alternativene, men at det i stedet skal stemmes over hvorvidt den brexitavtalen man blir enige om til slutt, skal legges fram for folket.

Les også: Møt folket på grasrota som jobber for en ny folkeavstemning

Hvilken betydning har avstemningen?

Det er svært usikkert: Avstemningen er ikke bindende for regjeringen.

Det er godt mulig at man ender opp med at ingen alternativer får flertall. Det kan styrke May: Hun kan vise til at det ikke er flertall for noen annen plan, og at hennes plan fortsatt er den eneste på bordet.

(Saken fortsetter under)

Statsminister Theresa May sliter med å få brexit-avtalen godkjent i Underhuset. To ganger har den blitt nedstemt. Hun håper det vil lykkes på tredje forsøk. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Theresa May sliter med å få brexit-avtalen godkjent i Underhuset. To ganger har den blitt nedstemt. Hun håper det vil lykkes på tredje forsøk. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Men også selv om man ender opp med en løsning som får flertall, er denne i utgangspunktet ikke bindende for May.

– Jeg kan ikke forplikte meg til å gjennomføre utfallet av avstemningene, men jeg kan love å engasjere meg konstruktivt i denne prosessen, sa May mandag kveld.

Blant annet vil hun ikke godta noe som går imot de konservatives valgkampprogram fra 2017, det vil si medlemskap tollunionen og det indre markedet.

Men dersom statsministeren ignorerer utfallet, kan parlamentet vedta nye lover som tvinger regjeringen til å endre kurs, skriver Politico.

Statsministeren kan likevel komme fram til at hun ikke kan gå til EU med noe hun er blitt instruert av Underhuset til, og dermed be om et nytt valg. Det kan også bli et mistillitsforslag mot Mays regjering. Om det er nok til å velte henne, avhenger av om det får støtte fra noen konservative eller fra nordirske DUP. Uansett: Ingen utelukker at man blir stående i en stampe som ender opp i et valg.

Les også: Hun stemte for å bli i EU. Slik havnet Theresa May i uføret

Hva er Mays plan nå?

Den samme planen hun alltid har hatt: å sikre flertall for sin avtale. Hun sa mandag kveld at hun ikke har gitt opp dette, selv om hun da ikke hadde nok støtte. Hun håper derfor å komme tilbake en tredje gang med avtalen.

Det er som alltid fortrinnsvis harde brexit-tilhengere i eget parti og det nordirske DUP hun prøver å få på sin side. Flertallet i Underhuset er imot «no deal»-brexit, og May sa mandag kveld at alternativet til hennes avtale vil være en «sakte brexit», altså en langvarig utsettelse.

Dette er blant annet ment å skremme de harde brexit-tilhengere. Det kan til slutt gi May seieren, fordi det er mulig mange av dem ender opp med å stemme for Mays avtale i frykt for at alternativet blir en myk brexit eller ingen brexit i det hele tatt.

En dem som nå signaliserer at de vil stemme for Mays avtale, er konservative Jacob Rees-Mogg, som har vært sterk motstander.

– Valget ser ut til å være Mays avtale eller ingen brexit, tvitret han tirsdag.

Tirsdag kom det meldinger om at May skal holde en kunngjøring til konservative politikere onsdag ettermiddag. Tilliten til henne er svært tynnslitt hos mange av dem, og noen har bedt om at May varsler sin avgang mot at de støtter hennes avtale. Det spekuleres i om hun vil legge fram en tidsplan for når hun vil gå. Fortsatt er alt mulig i brexit-prosessens innspurt.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:13 MDG får nok en Oslo-byråd10:12 Frankrike: Mann har forskanset seg på museum09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Norge kan kjøpe seg fri fra nasjonale klimakutt: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
10:13PolitikkMDG får nok en Oslo-byråd10:12VerdenFrankrike: Mann har forskanset seg på museum09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkNorge kan kjøpe seg fri fra nasjonale klimakutt: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag
Populært