Brexit: Kan de omsider finne en utvei?

Onsdag stemmer Underhuset over ulike alternativer rundt brexit, etter at flertallet mandag kveld stemte for å ta kontrollen over dagsorden. Men utfallet er ikke juridisk bindende overfor regjeringen. Foto: Mark Duffy/NTB scanpix
Onsdag stemmer Underhuset over ulike alternativer rundt brexit, etter at flertallet mandag kveld stemte for å ta kontrollen over dagsorden. Men utfallet er ikke juridisk bindende overfor regjeringen. Foto: Mark Duffy/NTB scanpix

Politikerne har sagt hva de ikke vil, men ennå ikke hva de vil. Onsdag stemmer Underhuset over ulike brexit-løsninger – hva betyr det egentlig?

Rammen rundt avstemningene onsdag er historisk: for første gang har Underhuset tatt kontrollen over dagsorden fra regjeringen, etter at et flertall sent mandag kveld stemte for nettopp det.

Dermed er det klart for en rekke veiledende avstemninger, såkalt «indicative votes», der Underhuset stemmer over ulike alternativer rundt brexit, for å «teste stemningen» og se hvilket som kan gå flertall – om noe.

Men blir brexit-sagaen avgjort med dette? Nei, så enkelt er det ikke – heller ikke denne gang.

Her er en oversikt over hvordan dramaet kan utspille seg og hvilke alternativer som ligger på bordet.

Hva er bakgrunnen?

EU har gitt Storbritannias parlament frist til 12. april med å godkjenne statsminister Theresa Mays avtale, ellers går Storbritannia ut av EU uten en avtale – med mindre Storbritannia har en troverdig plan for å be om en lengre utsettelse.

Om Mays avtale går gjennom, går Storbritannia ut på en ryddig måte 22. mai.

Mays avtale er blitt nedstemt to ganger. Mandag kveld sa May at hun ikke for øyeblikket så noen grunn til å legge den fram igjen, siden hun så at hun fortsatt ikke har flertall for den – men at hun fortsatt vil prøve på det.

Samme kveld bestemte altså et flertall i Underhuset å ta kontroll over dagsorden ved å holde avstemninger onsdag. Tre medlemmer i Mays regjering gikk av for å stemme mot May.

Les også: «Som hovmesteren og grevinnen»

(Saken fortsetter under)

Demonstranter på Trafalgar Square i London lørdag. Foto: Tim Ireland / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Demonstranter på Trafalgar Square i London lørdag. Foto: Tim Ireland / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hva skal Underhuset stemme over?

Parlamentet vil undersøke støtten til ulike alternativer. Noen av dem er blitt stemt over før, men ikke i denne sammenhengen, og ikke med alle alternativene oppe samtidig.

Mulighetene kan være:

* Mays avtale.

* Gå ut uten avtale.

* Hardere brexit, f.eks. à la Canadas frihandelsavtale.

* Mykere brexit: bli i tollunionen og nært knyttet til det indre mardet.

* Mykeste brexit: Bli i tollunionen og det indre marked («Norge pluss»).

* En ny folkeavstemning.

* Trekke tilbake artikkel 50 som utløser brexit – det vil si avlyse brexit for denne gang.

Hvordan vil det foregå?

Detaljene er ikke klare, men speakeren i Underhuset vil velge en liste med alternativer der representantene kan stemme på flere av dem. Etter hvert vil det bli eliminert. Etter en innledende runde onsdag, er det mulig de mest populære alternativene kommer videre til en ny runde mandag i neste uke.

Regjeringsmedlemmer har bedt om å få stemme fritt, det vil si ikke bli «pisket» til å stemme i tråd med regjeringens ønske.

Forkjempere for en folkeavstemning jobber for at alternativet om dette ikke skal settes opp side om side med de ulike brexit-alternativene, men at det i stedet skal stemmes over hvorvidt den brexitavtalen man blir enige om til slutt, skal legges fram for folket.

Les også: Møt folket på grasrota som jobber for en ny folkeavstemning

Hvilken betydning har avstemningen?

Det er svært usikkert: Avstemningen er ikke bindende for regjeringen.

Det er godt mulig at man ender opp med at ingen alternativer får flertall. Det kan styrke May: Hun kan vise til at det ikke er flertall for noen annen plan, og at hennes plan fortsatt er den eneste på bordet.

(Saken fortsetter under)

Statsminister Theresa May sliter med å få brexit-avtalen godkjent i Underhuset. To ganger har den blitt nedstemt. Hun håper det vil lykkes på tredje forsøk. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Theresa May sliter med å få brexit-avtalen godkjent i Underhuset. To ganger har den blitt nedstemt. Hun håper det vil lykkes på tredje forsøk. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Men også selv om man ender opp med en løsning som får flertall, er denne i utgangspunktet ikke bindende for May.

– Jeg kan ikke forplikte meg til å gjennomføre utfallet av avstemningene, men jeg kan love å engasjere meg konstruktivt i denne prosessen, sa May mandag kveld.

Blant annet vil hun ikke godta noe som går imot de konservatives valgkampprogram fra 2017, det vil si medlemskap tollunionen og det indre markedet.

Men dersom statsministeren ignorerer utfallet, kan parlamentet vedta nye lover som tvinger regjeringen til å endre kurs, skriver Politico.

Statsministeren kan likevel komme fram til at hun ikke kan gå til EU med noe hun er blitt instruert av Underhuset til, og dermed be om et nytt valg. Det kan også bli et mistillitsforslag mot Mays regjering. Om det er nok til å velte henne, avhenger av om det får støtte fra noen konservative eller fra nordirske DUP. Uansett: Ingen utelukker at man blir stående i en stampe som ender opp i et valg.

Les også: Hun stemte for å bli i EU. Slik havnet Theresa May i uføret

Hva er Mays plan nå?

Den samme planen hun alltid har hatt: å sikre flertall for sin avtale. Hun sa mandag kveld at hun ikke har gitt opp dette, selv om hun da ikke hadde nok støtte. Hun håper derfor å komme tilbake en tredje gang med avtalen.

Det er som alltid fortrinnsvis harde brexit-tilhengere i eget parti og det nordirske DUP hun prøver å få på sin side. Flertallet i Underhuset er imot «no deal»-brexit, og May sa mandag kveld at alternativet til hennes avtale vil være en «sakte brexit», altså en langvarig utsettelse.

Dette er blant annet ment å skremme de harde brexit-tilhengere. Det kan til slutt gi May seieren, fordi det er mulig mange av dem ender opp med å stemme for Mays avtale i frykt for at alternativet blir en myk brexit eller ingen brexit i det hele tatt.

En dem som nå signaliserer at de vil stemme for Mays avtale, er konservative Jacob Rees-Mogg, som har vært sterk motstander.

– Valget ser ut til å være Mays avtale eller ingen brexit, tvitret han tirsdag.

Tirsdag kom det meldinger om at May skal holde en kunngjøring til konservative politikere onsdag ettermiddag. Tilliten til henne er svært tynnslitt hos mange av dem, og noen har bedt om at May varsler sin avgang mot at de støtter hennes avtale. Det spekuleres i om hun vil legge fram en tidsplan for når hun vil gå. Fortsatt er alt mulig i brexit-prosessens innspurt.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger
Siste nytt
15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger
Populært