Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské

Nylig ble det holdt en demonstrasjon utenfor Hagia Sofia i protest mot moskéangrepene på New Zealand. Demonstrantene ønsker at den praktfulle bygningen i den europeiske delen av Istanbul igjen skal tas i bruk som moské. Arkivfoto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
Nylig ble det holdt en demonstrasjon utenfor Hagia Sofia i protest mot moskéangrepene på New Zealand. Demonstrantene ønsker at den praktfulle bygningen i den europeiske delen av Istanbul igjen skal tas i bruk som moské. Arkivfoto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hagia Sofia i Istanbul, som tidligere har vært både katedral og moské, kan igjen bli moské, ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et TV-intervju søndag kveld åpnet Erdogan for å endre statusen til det nesten 1.500 år gamle praktbygget, som i dag er et museum.

Regjeringen i Hellas reagerte sterkt på uttalelsen og kalte den en fornærmelse mot kristne, mot verdenssamfunnet og mot folkeretten.

Hagia Sofia ble bygget som en katedral på ordre fra den østromerske keiseren Justinian i 537. Kirken var den gang verdens største bygning.

Etter at Det osmanske riket på 1400-tallet erobret Konstantinopel, byen vi i dag kjenner som Istanbul, ble katedralen omgjort til moské. Etter opprettelsen av den moderne og sekulære tyrkiske staten i mellomkrigstiden, sluttet praktbygget å fungere som gudshus, og i 1935 ble Hagia Sofia gjort om til museum av Mustafa Kemal Atatürk, Tyrkias første president.