Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent

Kongeparet leder an under statsbesøket i Chile neste uke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kongeparet leder an under statsbesøket i Chile neste uke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chile er Norges hardeste konkurrent på laksemarkedet, men likevel blomstrer det 100 år gamle vennskapet mellom landene. Tirsdag lander kongeparet i Santiago.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å sitere industribyggeren Idar Ulstein: «Vi samarbeider når vi kan, og konkurrerer når vi må», sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) til NTB.

Han er med på statsbesøket i Chile sammen med kongeparet og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Besøket markerer 100 år med diplomatiske forbindelser mellom landene, og forholdet blomstrer som aldri før – til tross for knallhard laksekonkurranse.

Chile er nå verdens nest største lakseeksportør etter Norge, og puster oss i nakken. Men dette åpner også muligheter for samarbeid på feltet, slik fiskeriministeren understreker.

– Norge er største utenlandske aktør i Chile innen havbruk og fiskeri, og mulighetene for norsk leverandørindustri er store, sier Nesvik.

Næringslivsdelegasjon

Over 60 norske bedrifter er allerede etablert i det langstrakte landet. Med kongeparet i spissen, håper Innovasjon Norge på å åpne enda flere dører gjennom statsbesøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor rikdom: Kongen mener Norge har blitt som Onkel Skrue

70 representanter for norsk næringsliv deltar på turen.

– Vi har med oss bedrifter fra en rekke sektorer, og flere av disse har aldri tidligere deltatt på næringsdelegasjoner. Vi har med oss representanter både fra store norske selskaper til små gründere, som ser på Chile som et spennende marked, sier delegasjonsleder for næringsdelegasjonen til Chile Cathrine Pia Lund til NTB.

Hun tror Norge kan få mye ut av besøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet er å synliggjøre Norge som en foretrukken partner for Chile innen næringsliv og politikkområder av felles interesse for begge land, gjennom blant annet å skape oppmerksomhet om norske bedrifters produkter og løsninger. Vi ønsker også å sikre oppslutning om det internasjonale arbeidet rundt en bærekraftig havøkonomi, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kongen feirer 82-årsdagen i dag

Skal levere hodeskaller

Men det er ikke bare business og fiskeri som står på programmet. Blant annet deltar Kon Tiki-museet og Thor Heyerdahl jr. i en seremoni hvor de skal markere at gjenstander fra Påskeøya skal leveres tilbake.

Det dreier seg blant annet om hodeskaller, skjeletter, hulestein og steinøkser som eventyreren og vitenskapsmannen Thor Heyerdahl tok med seg etter utgravinger på det isolerte øysamfunnet i Polynesia 1955–1956.

– Ringen blir på mange måter sluttet. Løftet den gangen var å bringe det tilbake når det er ferdig studert. Det skal vi nå oppfylle, har Thor Heyerdahl jr. tidigere sagt til NTB.

Vær snillere: Kong Harald ber folk være snillere mot hverandre

Toppmøter

For utenriksminister Ine Eriksen Søreide byr besøket blant annet på et bilateralt møte med Chiles utenriksminister Roberto Ampuero.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun skal sammen med kongeparet også møte president Sebastián Piñera og førstedame Cecilia Morel, samt en rekke andre representanter for chilenske myndigheter.

Sist statsbesøk til Chile sto kong Olav for i 1967. I 2008 var for øvrig kronprins Haakon på besøk i landet.

– Våre to land har mye felles – som vakker, kontrastfylt natur, med fjorder, høye fjell og en lang kystlinje. Samtidig har nok Chile et klima som mange nordmenn ville foretrekke fremfor vårt eget, sa Haakon den gang.

Det kan imidlertid bli nokså kaldt sør i landet, og kongeparet skal under turen reise helt til verdens sørligste by – Puerto Williams.

I tillegg skal de tilbringe noen dager i Punta Arenas, hvor de blant annet skal åpne et seminar om Antarktis.