Meny

Gaza: Den dagen musikken døde

Da bombene falt sommeren 2014, satt Karma Khaial musestille. Hun sa ingenting, holdt bare rundt celloen sin, forteller Manal Khalafawi til Bistandsaktuelt. Krigen skulle endre det som hadde vært et livslangt kjærlighetsforhold. Foto: Andrew McConnell

Karma (20) ville bli musiker, men drømmen ble knust av Israels Operation Protective Edge. En billett til en konsert hun ikke kan gå på, er likevel blitt et symbol på håp.

Er det mulig å forestille seg hverdagen for to millioner mennesker som er innesperret i et område på størrelse med Hamar?

– Her kan jeg drømme meg bort. Lukke øynene, høre bølgene suse. Tenke at jeg er på en øy, med hav på alle kanter.

Det tenåringsjenta Karma Khaial kaller hjem, befinner seg langs Middelhavets lange strender. Når hun står og ser slik ut over havet, føler hun seg fri. Men livet her er hardt. I tolv år har Israels blokade tettet Gazas grenser, og rundt to millioner mennesker bor nå på et landområde som er 40 kilometer langt og litt over en mil bredt. 365 kvadratkilometer.

Arbeidsledigheten er på nesten 50 prosent, elektrisitet er tilgjengelig fire timer døgnet, og vannet er nært udrikkelig. Gaza omtales av mange som et fengsel uten tak – og ifølge FN kan området være ubeboelig allerede i 2020. Om blokaden fortsetter, vel og merke. For som taxisjåføren Ahmed Qasim sier det; «kan du forestille deg to millioner mennesker leve slik?»

Med musikk på høyt volum, feier han gjennom gatene. Forbi markedet, guttene som sloss på skoleveien, ned på strandpromenaden for å kjøpe en limonade. En helt vanlig dag, slik den beskrives i dokumentarfilmen «Gaza» som vises under festivalen Arabiske Filmdager i Oslo 20-24. mars.

– Nesten alle her er som meg. Vi vil bare leve helt vanlige liv, sier Qasem i filmen.

I «Gaza» tar drosjesjåføren Ahmed seerne rundt i en by med enorme arr – men der livet likevel går sin gang. Foto: Andrew McConnell

«Gaza» – som hadde premiere på Sundance-festivalen i februar – bruker ikke tid på å svartmale den ene siden eller glorifisere den andre i konflikten mellom israelere og palestinere. I stedet har filmskaperne valgt å rette blikket mot hverdagsmenneskene, alle de som er gjort til brikker i et storpolitisk spill. Vi møter blant annet fiskeren som har 40 barn, ambulansesjåføren som står parat før hver Great march of return-demo – og den unge jenta som drømmer om et annet liv.

Tidlig møter vi Karma Khaial. Hun ser mot horisonten. I Gaza er også havet som en begrensende mur, for bare seks nautiske mil utenfor stranden kontrollerer den israelske kystvakten all ferdsel. Den nå 20 år gamle jenta sier i filmen at det er mye med livet i Gaza hun ikke klarer å sette ord på.

– Derfor spiller jeg cello. Det fungerer som en oversetter for mine følelser, sier Karma og forteller at hun en dag håper å kunne leve av cellospillingen – som en profesjonell musiker.

Slik skulle det ikke gå.

Kosmopolittiske Gaza

Opptakene av den entusiastiske unge musikeren er noen år gamle, og Operation Protective Edge endret alt. Bistandsaktuelt ringer Gaza. Det er Karmas mor som svarer. Hun har akkurat ankommet FN-kontoret etter et kort stopp på vei til jobb.

– Å drikke morgenkaffen ved stranden gir meg energi, så det unner meg hver dag, sier Manal Khalafawi (50).

Hun forteller at solen varmet godt og at det var forfriskende å trekke inn havluft denne morgenen. En del av morgenritualet er også å høre på den libanesiske sangeren Fairuz i bilen på vei til jobb.

– Hun synger så vakkert. Når jeg starter dagen med henne, blir det som regel en god dag.

Khalafawis familie kommer egentlig fra Jerusalem, men hun er født og oppvokst i Gaza – et område som har endret seg drastisk i løpet av hennes liv. Hun forteller om den gang Gaza var «en kosmopolittisk by», full av liv.

– Det var en fin tid. Jeg husker det som the days of our life. Gaza var åpent, vi kunne reise rundt og var en del av verden. Nå er vi to millioner mennesker klemt sammen på alt for lite plass. Vi får nesten ikke puste, sier hun.

– Begeret er fullt nå, sier Manal Khalafawi til Bistandsaktuelt etter at Israel bombet hundre nye mål i Gaza før helgen. Foto: Andrew McConnell

Fembarnsmoren beskriver Gaza som et svært motsetningsfullt område, der stemningen kan endre seg fra time til time.

– At vi lever så tett på hverandre skaper spesielle bånd. Om noen trenger et brød vil nesten alle her dele, også om man selv har ett brød. Noen sier at blokaden har skapt dette samholdet, men det er feil. Dette er i det palestinske folks DNA. Mennesker i Gaza er gjestfrie av natur, sier Khalafawi til Bistandsaktuelt.

Situasjonen palestinerne står i trenger verdens oppmerksomhet, sier hun. Blokaden i sin nåværende form har vart i tolv år, men de israelske restriksjonene kom gradvis fra første halvdel av 1990-tallet, påpeker hun.

– I begynnelsen kunne vi konfrontere israelerne. Det gav et visst håp. Nå kjemper vi mot en usynlig motpart bak et høyt gjerde.

Bistandsaktuelt har vært i dialog med Manal Khalafawi over flere dager. Da vi snakket med henne i begynnelsen av forrige uke, var hun altså i strålende humør. Mot slutten av uka snakket vi sammen igjen, etter at Israel bombet «100 terrormål som tilhører Hamas» – som et svar på at to raketter ble skutt mot Tel Aviv. Et av målene i angrepene natt til fredag var ifølge IDF Gazas «største produksjonssted for raketter». For Khalafawi er hendelsene uansett utmattende.

– Begeret er fullt nå. Vi er slitne, sier Khalafawi.

Hun forteller at befolkningen fikk varsler om at noe var i gjære allerede torsdag ettermiddag.

– Det skaper angst, å gå å vente på nye angrep. Det var en forferdelig natt. Ingen av oss sov. Samtidig blir man på merkelig vis vant til at dette er en del av livet her. Vi forsøkte å holde motet oppe med å fortelle hverandre morsomheter.

Ifølge Khalafawi pågikk bombingen denne gangen fra rundt klokka ti på kvelden, gjennom hele natten:

– Jeg klarer ikke tidfeste det helt, for jeg mister følelsen av tid i slike situasjoner. Men bombingen opphørte rundt klokka syv om morgenen. Det var minst fem store nedslag nært vårt hjem. Hele huset ristet – men heldigvis er vi alle i god behold.

Khalafawi sier at familien ikke evakuerte denne gangen, men forteller at de mange ganger tidligere har måttet søke dekning. Da 96 000 hjem ble ødelagt under offensiven i 2014 forlot familien ofte soverommene ovenpå og gjemte seg nede.

– Om vi i det hele tatt sov, klamret vi oss til hverandre, søkte tilflukt under spisestuebordet.

Sommeren 2014 gjennomførte Israel Operation Protective Edge. IDF angrep 4800 mål på Gazastripen bare den første måneden. Ifølge det israelske forsvaret ble det i samme periode skutt cirka 3000 raketter mot Israel, men ødeleggelsene er ikke på noen måte sammenlignbare. Ifølge FN ble 96.000 bygninger ødelagt på Gaza i løpet av 51 dager med nesten konstant bombing. Mange er fortsatt ikke gjenoppbygd. Foto: Andrew McConnell

Den ubrukelige billetten

Manal Khalafawi forteller at hun ofte spør seg om hun hadde rett til å sette barn til verden, når de må vokse opp et sted som Gaza. Den yngste datteren – Karma som fylte 20 i begynnelsen av mars – ble født rett før den andre intifadaen i mars 1999 og har opplevd tre store kriger i sin levetid.

– Det er en ekstrem påkjenning, sier Khalafawi til Bistandsaktuelt.

Karma, som nå studerer jus ved Al Azhar-universitetet, hadde veldig gode karakterer etter endt college, forteller moren. Hun fikk den gang tilbud om et stipend for å studere i utlandet. Da ønsket ikke tenåringsjenta å forlate familien og Gaza.

Nå har det endret seg.

– Jeg og Karma har et veldig nært forhold. Når hun åpner seg for meg, ser jeg hvor vondt det egentlig er å vokse opp her. Hun sier hun føler at blokaden har tatt bolig i henne. Nå angrer hun på at hun takket nei til det stipendet, og håper å få et nytt for å ta en Master i internasjonal rett eller statsvitenskap, forteller moren.

– Slik situasjonen er, er det lite trolig. Selv klarer jeg å stå oppreist, men når man ser hvordan denne situasjonen påvirker ens egne barn, er det vondt. Som mor er det trist å ikke kunne hjelpe henne til å få oppfylt drømmene.

Før helgen opplevde Manal Khalafawi og datteren Karma nye bombeangrep mot Gaza. For Karma var hendelsen spesielt skremmende, forteller moren. Bildet er tatt hjemme hos familien mandag morgen. Foto: Privat

Khalafawi vil formidle «en liten hverdagshistorie» og forteller om en samtale hun hadde med datteren bare dager før hun fylte tjue. Karma kom «litt blyg» inn på morens rom:

– Vi hadde snakket om hva hun ønsket seg til bursdagen. «Mamma», sa hun. «Et av mine favorittband spiller i Kairo i begynnelsen av april. Min drøm er å få gå på den konserten».

– Jeg husker ikke hva bandet heter, men samtalen endte med at hun fikk mitt Visa-kort og bestilte billetter online. Hun vet jo at det ikke er mulig for henne å komme seg inn i Egypt nå. Men hun har i hvert fall billetter til konserten. Jeg tror det symboliserer et slags håp for henne.

– I filmen følger vi Karma fra hun er femten. Da spilte hun cello. Det gjør hun ikke lenger; hva skjedde?

– Karmas store lidenskap som ung pike var å spille cello. Hun håpet å bli profesjonell. Under bombingen sommeren 2014 spilte hun hver eneste dag. Det ble en flukt og en terapi for henne, men etter krigen stoppet hun helt å spille. Da jeg spurte henne om dette, sa hun at spillingen minnet henne om den perioden, og at hun ikke klarer å spille mer.

– Du blir emosjonell når du snakker om dette?

– Ja, krigen den sommeren gav Karma dype sår. Jeg vet ikke om det var enkelthendelser eller totaliteten som førte henne vekk fra celloen, men det var en hendelse som var spesielt skremmende for henne.

The day the music died

Det var 51 dager og netter med intens bombing. Himmelen over Gaza by var fylt med «røde brennere ballonger». Khalafawi forteller at både familiemedlemmer og naboer mottok telefonoppringninger, skremselspropaganda fra Israel med «varsler» om at sivile måtte evakueres fordi husene de bodde i var utvalgte bombemål.

– Karmas reaksjon i slike situasjoner var å sitte musestille. Hun sa ingenting, holdt bare rundt celloen sin.

En dag var spesielt kaotisk i tenåringsjentas barndomshjem.

– Flere naboer fikk slike telefonoppringninger fra israelerne. Beskjeden var at huset skulle bombes. Det var kaos i oppgangen. Folk skrek og banket på dører. Alt jeg tenkte på var å få barna mine ut, men Karma tenkte mest på å få med seg celloen. Jeg husker jeg skrek at hun ikke kunne ta med seg noe. Den dagen var spesielt traumatisk for henne.

Khalafawi sier hun fortsatt ikke vet om «telefonadvarslene» var reelle eller bare egnet for å spre frykt. Dette var på krigens siste dag, og kort tid etter ble våpenhvilen annonsert.

– Det er så trist at hun sluttet å spille. Celloen var hennes trøst gjennom den krigen, men vi skal komme gjennom dette også – og én dag vil hun ta den frem igjen. Det er jeg helt sikker på, for celloen er hennes store kjærlighet.

– Karma har tidligere snakket om hvor vanskelig det er å være ung i Gaza, om at hun har vært usikker på om hun selv kommer til å stifte familie, få barn. Håper du selv å bli bestemor?

– Jeg er allerede så heldig at jeg har to barnebarn, og et tredje er på vei. Men dette er vanskelige spørsmål. Nesten alle ønsker vel å bli besteforeldre. Men slik den situasjonen er nå, er dette et stort dilemma. Om det ikke skjer store endringer ganske snart, har jeg dessverre ikke så mye håp for fremtiden, sier Khalafawi til Bistandsaktuelt.

– Om blokaden fortsetter blir det umulig å leve her. Når jeg snakker med Karma om det å få barn, sier jeg at dét har vært min store lykke i livet. Om hun selv vil ha barn, så kan hun det, og jeg merker at hun forstår hvor viktig mitt forhold til mine egne døtre er. Hun sier at hun håper hun én dag skal bli bestemor som meg. Det hadde vært fint.

Strandliv og muligheter

Som drosjesjåfør Ahmed Qasem i filmen, sier også Manal Khalafawi at nesten alle palestinere bare vil leve helt vanlige liv. Ha en jobb å gå til, forsørge familien, la barna få en god utdannelse; «føle lykke, rett og slett.»

– Selvfølgelig. Vi elsker livet. Likevel har vi ikke de mulighetene som andre har. Hvorfor tror du tusenvis av ungdommer samler seg ved grensegjerdene hver fredag? Det er fordi disse ungdommene ikke har noe annet å ta seg til. De risikerer livet, likevel kommer de til demonstrasjonen hver fredag for å rope om frihet.

– Når ungdommen står der og skriker til en vegg, er det egentlig bare et rop om hjelp.

«Gaza» bruker ikke tid på å svartmale den ene siden eller glorifisere den andre, men fokuserer på de som er ofre for et politiske spillet, heter det omtalen av filmen som vises under Arabiske Filmdager 20-24. mars. Foto: Andrew McConnell

En av de unge guttene som i slutten av dokumentarfilmen befinner seg helt i utkanten av en slik Great March of Return-demonstrasjon er Ahmed Jamal al-Aqraa. Da har filmskaperne fulgt ham i fire år, og en relativt bekymringsløs tilværelse som barn er i ferd med å endre seg. I starten av «Gaza» er han bare fjorten år og drømmer om å bli fisker. Han henger nede i havna med kompisene. Noen ganger surfer de, andre ganger sover de på stranden – under åpen himmel – fordi hjemmet i flyktningleiren Deir Al-Balah er trangt og overfylt. Guttegjengen gjorde inntrykk på filmskaperne.

– Jeg møtte Ahmed første gang før 2014-krigen. Han var fjorten og fortalte at han og vennene kom til stranden for å leke hver dag, sier Andrew McConnell når vi snakker med han og regissørkollega Garry Keane i en telefonkonferanse.

Ahmed fortalte den gang at han ville bli kaptein på en stor fiskebåt, forklarer McConnell:

– Det var så fint å henge med de gutta på stranda. Alt virket så bekymringsløst. Det var tydelig at Ahmed følte seg fri der.

Ahmed Jamal al-Aqraa var fjorten år, lekte på stranden og drømte om å bli fiskebåtkaptein. Nå – fire år senere, på vei inn i voksenlivet – er virkeligheten i ferd med å innhente ham, mener filmskaperne. Foto: Andrew McConnell

Da den prisvinnende irske fotografen kom til Gaza våren 2014, ønsket han å dokumentere surfekulturen. Men så kom krigen, og prosjektet tok en ny retning. Med seg for å lage dokumentarfilmen som vises i Oslo denne uka fikk McConnell filmskaperen Garry Keane. Han ble engasjert da han så de massive ødeleggelsene etter bomberegnet som traff Gaza den sommeren.

– Den gang var jeg helt sikker på at det internasjonale samfunnet ville bistå. Det var helt utenkelig at folket i Gaza kunne fortsette å leve i et sønderskutt samfunn. Da vi avsluttet filmingen i 2018 hadde nesten ingenting skjedd, og situasjonen for folk flest var bare verre, sier Keane til Bistandsaktuelt.

– Gaza er nå egentlig ubeboelig for mennesker.

Som en skrekkfilm

– Taxi-sjåføren Ahmed Qasem beskriver i filmen store endringer de siste fire årene. Han sier blant annet at folk pleide å le og ha det bra sammen. Hva er det egentlig han beskriver?

– Krigen la Gaza i ruiner og endret alt. Det finnes ikke penger til gjenoppbygging. At blokaden nå oppleves som permanent, der det sittende lederskapet ikke har maktet å dempe konfliktnivået med Israel, har bidratt til et psykologisk skifte for en hel befolkning. Når man ikke ser noen løsninger, sitter mange igjen uten håp. Dét burde uroe flere, sier Keane.

– Mohamed Hamo som vi møter i filmen, sier vel noe i retning av at konflikten kunne vært løst dersom Hamas ikke hadde sittet ved makten. Jeg intervjuet en tidligere israelsk etterretningsoffiser for en tid tilbake. Han sa noe lignende, at Hamas må klandres for Gaza-folkets lidelser. Hva tenker dere om et slikt perspektiv?

– Hamo sier det ville vært noe mer håp om en dialog med Israel om Hamas ikke styrte, mens det Israel hevder er at Hamas er ansvarlige for hele situasjonen. Det er en ansvarsfraskrivelse. Gaza er ødelagt av en av verdens sterkeste militærmakter, og dette handler om et ekstremt ujevnt styrkeforhold. Israel kan ikke rettferdiggjøre enhver handling med å skylle på terror.

Les også: «Dette er forklaringen på hvorfor det ikke er fred mellom Israel og Palestina»

Garry Keane sier mange fortsetter å håpe, men mener håp ikke er nok for folket i Gaza nå.

– For at det lille håpet som er igjen skal få fortsette, trenger det næring – utenfra. Verken Hamas eller palestinske selvstyremyndigheter, Israel eller det internasjonale samfunnet bidrar til at det palestinske folk skal får tro på framtid. Gaza er på bristepunktet. Det er vanskelig å finne ord for å beskrive hvor håpløs situasjonen er, sier Keane og leter etter ord:

– Det er som en skrekkfilm.

Gary Keane og Andrew McConnell har laget filmen som vises under Arabiske Filmdager i Oslo denne uka. Foto: Privat

Ingenting å leve for, ingenting å tape

Israel har dominert Gaza helt siden okkupasjonen i 1967. Bosetterne ble trukket ut i 2005, men Israels blokadepolitikk har holdt området i et jerngrep og bidratt til svært dystre økonomiske og menneskelige utsikter. Som Bistandsaktuelt omtalte i fjor høst, mener FN-organisasjonen UNCTAD at Gazas produktive kapasitet er nær ved å være utslettet etter tre store militær-operasjoner og en altomfattende luft-, sjø- og landblokade:

«Den israelske militæroperasjonen i 2008-2009 utslettet mer enn 60 prosent av Gazas totale «produksjonskapital», og krigen i 2014 la 85 prosent av det som var igjen i grus: Veier, næringsvirksomheter, og landbruksarealer, samt annen infrastruktur ble ødelagt. Brorparten av dette er fortsatt ikke gjenoppbygd, heter det i rapporten.

Da Bistandsaktuelt intervjuet en av rapportforfatterne, påpekte han at Israels blokade har gjort Gaza dypt bistandsavhengig. For seks år siden advarte en FN-rapport om at «Gaza ikke vil være egnet for mennesker innen 2020».

Siden den gang har alle sosioøkonomiske indikatorer blitt forverret.

– Det er helt utrolig hvordan folk i Gaza, til tross for at de lever under helt umenneskelig forhold, klarer å bevare humoren og gjestfriheten, sier McConnell.

Han forteller at han har vært mange ganger i Gaza de siste fem årene, og sier gjestfriheten har overrasket ham mest.

– Jeg tenker at de har rett til å være oppgitt, sinte på «en verden» som ikke bryr seg. Men når man kommer på besøk som utlending blir man likevel tatt imot med åpne armer.

Great march of return: Hver fredag det siste året har tusenvis av palestinere samlet seg ved grensegjerdet mot Israel for å demonstrere mot blokaden. Foto: Andrew McConnell

For filmen er scenene med fjorten år gamle Ahmed og hans surfekompiser viktige fordi de viser en side av Gaza vi utenfor vanligvis ikke ser, mener McConnell.

Han påpeker at det – «dessverre» – er langt mellom drømmene til Ahmed da han var fjorten og den virkeligheten han er på vei inn i når han nå er i ferd med å forlate tenårene.

– Det er lite sannsynlig at Ahmed blir kaptein på en fiskebåt. Med den enorme arbeidsledigheten er det nok mer trolig at han ender opp sammen med de andre demonstrantene langs grensegjerdet, sier McConnel.

Han påpeker at Ahmed har tilbrakt den beste delen av livet fanget og isolert, og at han har gjennomlevd tre store kriger.

– Den umenneskelige blokaden har bragt mange unge menn til grensene for å protestere. De kaster steiner som aldri forårsaker skade og blir skutt i retur. Over 6000 har blitt såret og mer enn 170 er drept det siste året, men disse ungdommene fortsetter protestene hver uke, fordi de ikke har noe å leve for og ingenting å tape, sier Keane.

– Fjorten år gamle Ahmed hadde fortsatt ungdommens naivitet. Nå, fire år senere, vet han bedre. Drømmene hans går bokstavelig talt opp i røyk – sammen med resten av Gaza.

Les også: «Det tok meg tre tiår å reise den timelange turen fra Gaza til Jerusalem»

Filmen «Gaza» vises tre ganger under Arabiske Filmdager.

(Artikkelen er først publisert i Bistandsaktuelt)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Storbrannen i Sokndal: Begynner å få kontroll05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få ut fingeren16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate
Siste nytt
11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeStorbrannen i Sokndal: Begynner å få kontroll05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få ut fingeren16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate
Populært