Brasils ekspresident Temer pågrepet

Brasils daværende president Michel Temer under et Oslo-besøk i 2017.
Brasils daværende president Michel Temer under et Oslo-besøk i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Brasils tidligere president Michel Temer er pågrepet, anklaget for å ha ledet en kriminell organisasjon som drev med hvitvasking og underslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

78-åringen ble pågrepet i São Paulo torsdag morgen. Temer var Brasils minst populære leder noensinne og gikk av som planlagt 1. januar i år da ytre høyresidens Jair Bolsonaro (64) tok over etter å ha vunnet presidentvalget.

Korrupsjonsanklagene mot Temer har hengt over ham i flere år, men torsdagens utvikling omtales som dramatisk.

Pågripelsen er et ledd i den omfattende korrupsjonsskandalen som siden 2014 er rullet opp i Brasil, kjent som Operasjon Bilvask. Titalls politikere og næringslivsledere er fengslet som følge av skandalen, som omfatter oljegiganten Petrobras og andre store selskaper.

Energiminister pågrepet

Påtalemyndigheten i Rio de Janeiro opplyser at dommeren som har ansvaret for Operasjon Bilvask, utstedte arrestordrer mot Temer, tidligere gruve- og energiminister Moreira Franco og seks andre torsdag.

Etterforskningen av Temer har avdekket «en kriminell organisasjon i full drift, involvert i konkrete handlinger med tydelig alvorlighetsgrad», ifølge påtalemyndigheten.

I en uttalelse kaller Temers parti pågripelsen for «vilkårlig».

– Partiet håper justisdepartementet gjenoppretter individuelle friheter og uskyldspresumpsjonen, heter det.

Bestikkelser

Entreprenørfirmaet Engevix betalte bestikkelser til Temer i bytte mot en kontrakt om å få bygge et kjernekraftverk i byen Angra dos Reis, ifølge påtalemyndigheten. En leder i selskapet har samarbeidet med etterforskerne og innrømmet at han i 2014 betalte over 2 millioner kroner til et selskap som eies av en nær medarbeider av Temer, heter det videre.

Mens han var president, ble Temer siktet for korrupsjon tre ganger i løpet av to år. Men siden han var sittende president, kunne han bare stilles for retten med støtte fra to tredeler av nasjonalforsamlingen, som sørget for at han ble sittende fram til presidentvalget.

Tredjemann

Temer tilhører sentrum-høyresiden i brasiliansk politikk og er den tredje presidenten på rad som blir offer for lovens lange arm i Brasil. Han var visepresident da han tok over presidentembetet fra sin sjef, Arbeiderpartiets Dilma Rousseff (71). Hun ble stilt for riksrett og avsatt i 2016 for å ha feilinformert om statsbudsjettet, en prosess hun selv har kalt et «politisk motivert kupp» ledet an av Temer.

Rousseffs forgjenger, Luiz Lula da Silva (73) fra samme parti, soner to dommer på tolv års fengsel for korrupsjon. Da Silva har konsekvent benektet alle korrupsjonsanklager og hevder også de er politisk motivert.

Temer uttalte senest i desember at han ikke var det minste bekymret for at politiet skulle komme på døra.

– Dette er absurde anklager, sa han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden