USA slutter å omtale Vestbredden og Golanhøydene som «okkupert»

Den amerikanske senatoren Lindsey Graham etter en tur til de Israel-okkuperte Golanhøydene med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs ambassadør til Israel David Friedman.
Den amerikanske senatoren Lindsey Graham etter en tur til de Israel-okkuperte Golanhøydene med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs ambassadør til Israel David Friedman. Foto: Ronen Zvulun / AP

USA omtaler ikke Golanhøydene, Vestbredden og Gazastripen som Israel-okkuperte territorier i sin seneste rapport om menneskerettigheter. Palestina raser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I amerikansk UDs årlige menneskerettighetsrapport, som ble publisert onsdag, kalles Golanhøydene nå «De Israel-kontrollerte Golanhøydene». I tillegg har delen av rapporten som tidligere het «Israel og de okkuperte territoriene», nå byttet navn til «Israel, Golanhøydene, Vestbredden og Gaza».

På spørsmål om hvorfor de velger å gjøre en slik endring i omtalen av et så sensitivt tema i Midtøsten, understreker Michael Kozak i amerikansk UD at USA ikke har endret mening eller politikk når det gjelder de okkuperte områdene.

– Det vi prøver å gjøre, er å rapportere om menneskerettssituasjonen i disse territoriene. Da forsøker man bare finne en måte å beskrive disse områdene på. «Okkupert territorium» har en juridisk mening bak, og jeg tror det rapportforfatterne har forsøkt å gjøre, er å endre det til en mer ren geografisk beskrivelse, sier han.

Aktuelt: Ordkrig mellom Erdogan og Netanyahu

Forklaringen holder ikke for Palestinas president Mahmoud Abbas, som er svært kritisk. Under president Donald Trump har USA vist sterkere støtte til Israel og anerkjent Jerusalem som landets hovedstad.

– Dette er en fortsettelse av den amerikanske administrasjonens fiendtlige tilnærming til vårt palestinske folk som er i strid med alle FN-resolusjoner, sier Abbas' talsperson Nabil Abu Rudeineh.

Syria, som ifølge FNs sikkerhetsråd har krav på Golanhøydene, har foreløpig ikke kommet med noen reaksjon på den amerikanske rapporten.

Golanhøydene, Vestbredden og Gazastripen ble okkupert i 1967, og et samlet verdenssamfunn, også Israels fremste allierte USA, har i alle år siden krevd tilbaketrekning.

Israel har i alle år omtalt disse områdene som «territoriene», og USA slutter seg nå til denne begrepsbruken.

Aktuelt: Stadig færre amerikanere sympatiserer med Israel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden