Californias nye guvernør stanser alle planlagte henrettelser

Guvernør Gavin Newsom vil onsdag skal etter planen signere et moratorium som gjelder utførelsen av alle dødsstraffer i California.
Guvernør Gavin Newsom vil onsdag skal etter planen signere et moratorium som gjelder utførelsen av alle dødsstraffer i California. Foto: Rich Pedroncelli / AP

Californias nyvalgte guvernør Gavin Newsom vil sette alle dødsstraffer i bero og utsette straffen for 737 dødsdømte fanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokraten Newsom ble tatt i ed som guvernør i USAs mest folkerike delstat i januar. Han har lenge profilert seg som motstander av dødsstraff.

– Dødsstraff er uforenlig med våre grunnleggende verdier og strider mot hva det vil si å være fra California, går det fram av manuset fra talen Newsom etter planen skal holde senere onsdag.

– Å drepe noen med et forsett er galt. Som guvernør vil jeg ikke overse at noen blir henrettet, går det videre fram av manuset.

Ingen har blitt henrettet i California siden 2006. I dag sitter 737 dødsdømte fanger i delstatens fengsler, 25 av har uttømt alle mulige alternativer for gjenopptakelse eller ankebehandling.

Det vil imidlertid ikke bli gjort endringer i dødsstraffer som er avsagt og ingen dødsdømte vil bli løslatt som følge av den nye guvernørens beslutning.

California blir den fjerde delstaten som legger et moratorium på dødsstraff. I tillegg er det nå 20 amerikanske delstater som helt har avskaffet dødsstraff.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært