Canada beklager for behandling av inuitter

Canadas statsminister Justin Trudeau mener regjeringen som styrte på 1940-tallet til 1960-tallet visste at tuberkulosebehandlingen inuittene fikk «gikk hardt utover dem». (Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP)
Canadas statsminister Justin Trudeau mener regjeringen som styrte på 1940-tallet til 1960-tallet visste at tuberkulosebehandlingen inuittene fikk «gikk hardt utover dem». (Ryan Remiorz/The Canadian Press via AP) Foto: NTB scanpix

Canadas statsminister Justin Trudeau beklager for myndighetenes behandling av landets inuitter på 1940-tallet til 1960-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den offentlige beklagelsen gjelder tuberkoloseepidemien nord i Canada på starten av 1940-tallet. Trudeau sier regjerings politikk den gangen var «kolonial» og «formålsbestemt». Ifølge han visste regjeringen at politikken «gikk hardt utover inuittene».

– Vi beklager for at vi tvang deg vekk fra familien din, for å ikke vise deg respekt og omsorgen du fortjente, sa statsministeren i en tale fredag.

På starten av 1940-tallet ble tusenvis av inuitter sendt til tuberkulosebehandling sør i Canada. Mange ble boende sør i Canada i årevis og ofte ble ikke deres familier opplyst om verken deres oppholdssted eller tilstand. Mange ble gravlagt langt hjemmefra, noe som førte til at pårørende ikke fikk vite hvordan de egentlig hadde det.

Inuittene fikk blant annet ikke lov til å praktisere egen kultur og eget språk. Myndighetene identifiserte dem med tall, i stedet for å bruke navnene deres.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært