Putin skryter av å ha avslørt nesten 600 spioner

Putin holder tale til toppsjefene i de russiske sikkerhetstjenestene
Putin holder tale til toppsjefene i de russiske sikkerhetstjenestene Foto: Kremlin

President Vladimir Putin varsler om hundrevis av spioner og innblanding i det russiske samfunnet. – Bør tas med en klype salt, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– NATO fortsetter å ekspandere sin infrastruktur tett opptil russiske grenser og amerikansk beslutning om å trekke seg ut av INF-avtalen er et steg direkte i retning av å viske ut systemet innen internasjonale sikkerhetsavtaler. Dette endrer den operative situasjonen, og ikke til det bedre, uheldigvis, sa Putin i et møte med de russiske sikkerhetstjenestene onsdag.

Putin la fram tall om at aktivitetene til 129 yrkesoffiserer er stoppet, i tillegg til 465 agenter som jobbet for fremmed etterretning.

– Prøver å påvirke Russland

– Vi ser at fremmed etterretning har forsøkt å øke antall operasjoner i Russland, og gjør sitt ytterste for å få adgang til politisk, økonomisk, vitenskapelig og teknologisk informasjon. Det betyr at dere må jobbe enda bedre for å kontre disse aktivitetene, sa Putin.

Følger med: FSB-sjefen Alexander Bortnikov Foto: Kremlin
Følger med: FSB-sjefen Alexander Bortnikov Foto: Kremlin

Han vil i tillegg ha seg frabedt forsøk på å «påvirke utviklingen» i Russland.

– Akkurat som i fortiden, gjøres det like store, eller enda større anstrengelser, for å påvirke politiske prosesser i Russland. Derfor må etterretningsarbeidet være effektivt, daglig, og basert på moderne metoder, sa han.

Fra 997 til 9 terrorrelaterte saker

Ifølge Putin har terrorrelaterte kriminelle saker sunket fra 997 i 2008 til 9 i fjor. Russisk etterretning skal ha stoppet rundt 20 terroranslag hver år i løpet av de siste tre årene.

– På den ene siden viser det resultatet av våre forebyggende operasjoner, på den andre siden at terrorister har fortsatt kapasitet til å utføre terror. Både hos oss og internasjonalt er både organiserte grupper og hjernevaskede fanatikere bak disse forbrytelsene, sa han.

– Vanskelig å anslå omfanget

Jakub M. Godzimirski, forsker Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener man bør ta Putins tall med en stor klype salt. Godzimirski antar at en hel rekke varsler og aktiviteter er tatt med i statistikken som ikke nødvendigvis gir et riktig bilde.

– At det drives etterretning mot Russland er det ingen som tviler på, med tidvis uheldige konsekvenser for norske borgere.

– Imidlertid er omfanget vanskelig å anslå. I det russiske rettssystemet ser vi bare noen få spionsaker, det er i alle fall ikke snakk om hundrevis eller tusenvis. Hvis det er stoppet hundrevis av personer som driver med etterretning, hvor er de blitt av?, spør Godzimirski.

Se video av et amerikansk etterretningsfly avskåret av et russisk jagerfly:

Norske Frode Berg er en av personene arrestert og siktet for spionasje. Det skjedde 5. desember 2017. Den siste er 48 år gamle Paul Whelan, en amerikansk statsborger, som ble arrestert 28. desember 2018, og skal ha hatt en USB-penn med gradert informasjon.

– Mediene følger med

– Er det mulig at flere av sakene er såpass hemmelige at vi får aldri høre om dem eller at de påståtte agentene er tatt hånd om i det skjulte utenfor rettssystemet?

– Det ville ha vært svært vanskelig å skjule den type saker i dag. Du har fortsatt en rekke medier i Russland og personer som er spesielt interesserte og følger med på denne type saker, sier han.

Godzimirski sier man må se uttalelsene i forhold til publikumet de ble lagt fram for - Putins gamle venner fra KGB, FSB og andre etterretningstjenester som GRU.

– Han vil vise at de gjør en god jobb, er viktige for nasjonen, og samtidig fyre ytterligere opp under antagonismen mot Vesten, sier Godzimirski.

Personvernpolicy