Dansk politi sikter 14 for å ha delt video av Marokko-drap

VIDEO: Dette er saken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk politi har besluttet å sikte 14 personer for å ha delt en video som viser drapet på den ene av de to unge kvinnene i Marokko i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Østjyllands politi har samlet og gjennomgått 118 henvendelser fra hele landet vedrørende deling av en video av et drap på en kvinne. Det har ført til siktelse mot i alt 14 personer, sier politiet i en pressemelding.

Det var danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland som ble drept under en fjelltur i Atlasfjellene ved Marrakech.

Norsk politi har ikke opprettet egne straffesaker i forbindelse med delingen.

– Slik vi ser det, synes lovgivningen i Danmark i større grad å ramme slike handlinger. Imidlertid kan deling av videoen etter omstendighetene også rammes av norske straffebestemmelser, noe som vil måtte vurderes i det enkelte tilfellet, sier politiet.

Opp til tre års fengsel

Tolv av de 14 som er siktet i Danmark, er siktet for å ha delt den videre, noe som kan straffes med opp til tre års fengsel. De siste to er siktet for å ha uttrykt offentlig støtte til terrorhandlingen som er vist på videoen, sier visestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk politi opplyser samtidig at Kripos har iverksatt sin egen etterforskning der formålet er å kartlegge hendelsesforløpet i størst mulig grad. De er særlig interessert i å avdekke eventuelle tilknytninger til Norge, Danmark eller de to avdøde.

Les også: Nye sikkerhetstiltak i Marokko etter dobbeltdrapene

Maren Ueland bisatt fra Time kirke

Kan avdekke mer

Danske Louisa Vesterager Jespersen (t.v) og norske Maren Ueland (t.h) ble funnet drept i Marokko.
Danske Louisa Vesterager Jespersen (t.v) og norske Maren Ueland (t.h) ble funnet drept i Marokko.

Kripos sier at de har mottatt i overkant av 400 tips som for det meste omhandler videoen av det ene drapet. Alle tipsene er gjennomgått, og ett viktig formål med gjennomgangen var å se om delingen og informasjon på videoen kan bidra til å kaste mer lys over drapshandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kripos har også prioritert å hindre videre spredning av videoen. De har kontaktet tjenestetilbydere for å få filmen fjernet, og i noen tilfeller også tatt direkte kontakt med privatpersoner eller administrator på forum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet sier at det dessverre ikke er mulig å få videoen fullstendig fjernet fra internett, og de advarer folk mot å dele den videre, laste den ned eller se på den.

Kripos: Ikke opprettet straffesaker i Norge

I en pressemelding torsdag formiddag skriver Kripos:

«I vår gjennomgang og vurdering av tipsene til oss har det så langt ikke blitt opprettet egne straffesaker. Slik vi ser det synes lovgivningen i Danmark i større grad å ramme slike handlinger. Imidlertid kan deling av videoen etter omstendighetene også rammes av norske straffebestemmelser, noe som vil måtte vurderes konkret i det enkelte tilfelle. Straffeloven § 266 om hensynsløs adferd og § 267 om krenkelse av privatlivets fred kan være aktuelle bestemmelser.»

Etterforsker link til Norge

Etter at norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble drept i Marokko 17. desember i fjor, iverksatte Kripos egen etterforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om drapene i Marokko

* Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember. De hadde kuttskader på halsen.

* Imlil ligger 7 mil sør for Marrakech og er ofte brukt som utgangspunkt for turer til fjellet Toubkal, som med sine 4.167 meter er det høyeste i Nord-Afrika.

* Kvinnene var på en måneds lang privat reise og var erfarne friluftslivsfolk. Begge studerte ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark. (NTB)

* Fire menn er pågrepet, mistenkt for drapene. I en video sverger de fire troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

* En annen video spredt i sosiale medier viser drapet på den ene av kvinnene. (NTB)

Formålet har vært å kartlegge hendelsesforløpet i størst mulig grad, særlig å avdekke eventuelle knytninger til Norge, Danmark eller de to avdøde.

«Kripos har et ønske om å gi de pårørende flest mulig svar rundt hva som skjedde, og har samarbeidet og utvekslet informasjon med dansk politi. Arbeidet pågår fortsatt,» heter det i pressemeldingen fra Kripos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle tipsene er gjennomgått

I løpet av etterforskningen har Kripos mottatt i overkant av 400 tips. Hovedsakelig omhandler tipsene om en video som viser den ene drapshandlingen.

Kripos har gjennomgått og vurdert alle tipsene. Formålet med gjennomgangen har primært vært å vurdere om deling og informasjon fra videoen kunne bidra til å kaste ytterligere lys over drapshandlingene, og om det fantes mer enn en film.

Hindret videre spredning

Kripos har også prioritert å jobbe med å hindre videre spredning av videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«På bakgrunn av tipsene vi har fått og egne undersøkelser, har vi kontaktet tjenestetilbydere for å få filmen fjernet. I noen tilfeller har vi også vært i direkte kontakt med privatpersoner eller administrator på forum. Dessverre vil filmen ikke kunne fjernes fullstendig fra internett, men vi har ønsket å begrense omfanget så mye som mulig,» skriver Kripos.

VIDEO: Norske Paal er på tur i Atlasfjellene: – Grusomt og tragisk