Shamima Begums nederlandske ektemann vil ta henne hjem

Shamima Begum, her i midten da hun og to venninner dro til Syria som 15-åringer for å slutte seg til IS. Nå vil hennes nederlandskfødte IS-ektemann ha henne med til Nederland. Foto: Metropolitan Police via AP / AP / NTB scanpix
Shamima Begum, her i midten da hun og to venninner dro til Syria som 15-åringer for å slutte seg til IS. Nå vil hennes nederlandskfødte IS-ektemann ha henne med til Nederland. Foto: Metropolitan Police via AP / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederlenderen som giftet seg med den britiske tenåringen Shamima Begum i Syria, sier han vil ha med henne og deres nyfødte sønn til Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yago Riedijk, som er 27 og befinner seg i en kurdisk-drevet leir for pågrepne IS-krigere, sier til BBC at han møtte Begum bare dager etter at hun som 15-åring hadde rømt fra Storbritannia og kommet til Syria. Han sa det var hennes eget valg å gifte seg.

– Prøvde å rømme

På spørsmål om han syntes det var passende å gifte seg med en 15-åring, sa han at han først ikke var interessert.

– Ærlig talt, da en venn fortalte meg at det var en jente som var interessert i å gifte seg, var jeg ikke så interessert på grunn av alderen hennes. Men jeg godtok tilbudet likevel, sa han.

Riedijk innrømmer at han kjempet for IS, men hevder at han nå er imot gruppa, og at han prøvde å stikke av.

Begum dro sammen med to venninner til Syria i 2015 for å gifte seg med IS-krigere på et tidspunkt da terrororganisasjonens propagandaapparat lurte mange naive ungdommer til å slutte seg til IS' selverklærte kalifat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fratatt statsborgerskap

Begum, som nå er 19, dukket nylig opp i en leir i Syria og fortalte journalister at hun gjerne ville hjem med sin nyfødte baby. Men hennes mangel på anger utløste sterk kritikk, og hennes egen familie sa seg sjokkert over at hun ikke syntes å angre noe.

Innenriksminister Sajid Javid har tatt fra Begum hennes britiske statsborgerskap med den begrunnelse at hun også er statsborger i Bangladesh, der foreldrene kommer fra. Men Bangladesh avviser at hun er deres statsborger, og derfor henger saken i lufta siden det ikke er lov i henhold til folkeretten å gjøre en person statsløs.