Kilde: Nord-Korea godtar kontroll fra IAEA

Nord-Korea og USA skal være enige om en foreløpig avtale som gir IAEA-kontrollører tilgang til kjernevåpenfabrikker og missiltest-anlegg. Foto: Korean Central News Agency / AP / NTB scanpix
Nord-Korea og USA skal være enige om en foreløpig avtale som gir IAEA-kontrollører tilgang til kjernevåpenfabrikker og missiltest-anlegg. Foto: Korean Central News Agency / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea og USA skal være enige om en avtale som gir IAEA-inspektører adgang til nordkoreanske atomanlegg, ifølge en sørkoreansk tjenestemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det som beskrives som en foreløpig avtale, vil inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) også få tilgang til missiltest-anlegg, opplyser en tjenestemann med kjennskap til avtalen til The Korea Times.

Dette er i tråd med de gjentatte kravene fra USA om at Nord-Korea må gjøre konkrete grep for nedrustning. Når og hvor kontrollene skal finne sted vil bli tatt opp i nye samtaler mellom USA og Nord-Korea.

– Nord-Korea garanterer sikkerheten for IAEA-inspektørene og deres virksomheter helt til kontrollen er gjennomført. Pyongyang vil overholde forpliktelsene under FNs sikkerhetsråds resolusjon om å samarbeide med IAEA, sier tjenestemannen.

IAEA-kontrollører ble bedt om å forlate landet i 2009.

Nord-Korea undertegnet Den internasjonale ikkespredningsavtalen (NPT) i 1968, men trakk seg fra avtalen i 2003. Tjenestemannen sier det er for tidlig å diskutere om regimet igjen vil bli med i denne avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Talspersoner for den nordkoreanske lederen Kim Jong-un vil ikke kommentere saken, og opplysningene om enighet er heller ikke bekreftet fra USA.

Da USAs president Donald Trump og Kim møttes i Singapore i fjor sommer lovet Kim å jobbe for «atomnedrustning av den koreanske halvøya».

De to lederne skal møtes igjen 27. og 28. februar i Hanoi i Vietnam.