Tyrkia kritiserer Kinas behandling av minoritetsgruppe

Uigurer som bor i Tyrkia viser støtte til en mann som døde i Xinjiang-regionen i 2015 som følge av kinesiske myndigheters behandling av minoriteten. Lørdag døde en uigur i fengsel, som for to år siden ble dømt til åtte års fengsel, angivelig for sitt arbeid som musiker og poet. Foto: AP / NTB NTB scanpix
Uigurer som bor i Tyrkia viser støtte til en mann som døde i Xinjiang-regionen i 2015 som følge av kinesiske myndigheters behandling av minoriteten. Lørdag døde en uigur i fengsel, som for to år siden ble dømt til åtte års fengsel, angivelig for sitt arbeid som musiker og poet. Foto: AP / NTB NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia kaller Kinas behandling av den muslimske uigur-minoriteten en «stor skam for menneskeheten».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den systematiske assimileringspolitikken kinesiske myndigheter fører mot uigur-tyrkere, er en stor skam for menneskeheten, sier talsmann Hami Aksoy i Tyrkias utenriksdepartement i en uttalelse lørdag.

Den nordvestre Xinjiang-provinsen i Kina, hvor de fleste uigurene bor, har blitt satt under politisk overvåking de siste årene.

Opp mot 1 million uigurer og andre muslimske minoriteter er ifølge FN internert i leirer i Xinjiang. Kinesiske myndigheter omtaler interneringsleirene som «yrkesfaglige sentre» for mennesker som de mener står i fare for å slutte seg til islamske ekstremistgrupper eller separatistorganisasjoner.

– Hjernevasket

Men menneskerettsgrupper sier Kina prøver å assimilere minoritetsgruppen og undertrykker dens religiøse og kulturelle praksis, som står i konflikt med kommunistisk ideologi og den dominerende han-kinesiske kulturen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke lenger en hemmelighet at mer enn en millioner uigur-tyrkere – som er utsatt for vilkårlige arrestasjoner – blir utsatt for tortur og politisk hjernevasking i konsentrasjonssentre og fengsler, sier Aksoy. Han legger til at uigurer som ikke blir arrestert, også er under press.

Tyrkia, som selv har fått kritikk for å ikke følge menneskerettighetene, ber det internasjonale samfunnet og FNs generalsekretær António Guterres «å ta effektive skritt for å avslutte den menneskelige tragedien som foregår i Xinjiang-regionen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere muslimske land har ikke tatt opp uigur-behandlingen med Kina fordi de er viktige handelspartnere, ifølge AFP.

– Neglisjert

Lørdag døde en uigur, som var poet og musiker, i et fengsel i Xinjiang. Talspersonen for Tyrkias UD sier at dødsfallet har «styrket det tyrkiske folks reaksjon på de alvorlige menneskerettighetsbruddene i Xinjiang-regionen». Ifølge tyrkiske myndigheter ble han dømt til åtte år i fengsel for verk han har komponert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av januar administrerende direktør Kenneth Roth i Human Rights Watch at Kinas behandling av minoriteten er det mest neglisjerte menneskerettsproblemet i verden akkurat nå.

– Hvis noen andre lands myndigheter hadde gjort noe slikt, ville det ha vakt internasjonal fordømmelse og kritikk fra hele verden. Men fordi det er Kina, med sin enorme økonomiske makt, så virker det som om landet slipper unna kritikk, sa Roth.