Frankrike: Hjemkallingen av ambassadøren til Italia er kun midlertidig

Italian Deputy Premier Luigi Di Maio attends a Five-Star Movement meeting in Rome, Tuesday, Jan. 22, 2019. France's Foreign Italias visestatsminister Luigi Di Maio fra protestpartiet Femstjernersbevegelsen har utløst en diplomatisk krise med sin støtte til De gule vestene i Frankrike.
Italian Deputy Premier Luigi Di Maio attends a Five-Star Movement meeting in Rome, Tuesday, Jan. 22, 2019. France's Foreign Italias visestatsminister Luigi Di Maio fra protestpartiet Femstjernersbevegelsen har utløst en diplomatisk krise med sin støtte til De gule vestene i Frankrike. Foto: Angelo Carconi / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes beslutning om å hjemkalle sin ambassadør til Italia sender et viktig signal, men er ikke ment å være permanent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier den franske regjeringens talsmann Benjamin Griveaux til radiokanalen Europe-1.

Griveaux forklarer at ambassadøren er midlertidig hjemkalt for å sende et klart signal til en historisk alliert om ikke å blande seg inn i franske anliggender.

Beslutningen om å kalle hjem ambassadøren for konsultasjoner kom som en følge av det franske myndigheter kaller provoserende og utilbørlig kritikk uten sidestykke fra italiensk side.

«Frankrike har i flere måneder vært gjenstand for gjentatte anklager, uberettigede angrep og hårreisende påstander», het det i en kunngjøring fra fransk UD torsdag.

«Det er én ting å ha uenigheter, men å bruke forholdet som ledd i en valgkamp er noe helt annet», sto det videre.

Forholdet mellom de to nabolandene har lenge vært anstrengt. Det hele toppet seg da visestatsminister Luigi Di Maio fra Italias populistregjering tirsdag besøkte representanter for protestbevegelsen De gule vestene i Frankrike.

Etter møtet med flere av protestbevegelsens ledere tvitret Di Maio at «forandringens vinder har blåst over Alpene».

Griveaux hevder besøket krenket «diplomatiets mest grunnleggende regler», spesielt fordi Italia ikke varslet om det på forhånd.

Bakgrunn: Frankrike kaller hjem sin Italia-ambassadør