Jolie oppfordrer Myanmar til trygg retur av rohingya-flyktninger

Angelina Jolie møtte tirsdag rohingyaer i en flyktningleir i Bangladesh. Foto: AP / NTB scanpix
Angelina Jolie møtte tirsdag rohingyaer i en flyktningleir i Bangladesh. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hollywood-skuespiller og FNs spesialutsending Angelina Jolie oppfordrer Myanmar til å tilrettelegge for trygg retur av rohingya-flyktninger fra Bangladesh.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jolie sa tirsdag at Myanmar må «vise reell forpliktelse» til å stanse volden som har drevet hundretusener av rohingya-muslimer på flukt inn i nabolandet Bangladesh.

Skuespilleren, som er spesialutsending for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), kom med uttalelsene under et besøk i en flyktningleir i Cox's Bazar i Bangladesh. Der møtte hun rohingya-flyktninger, blant dem voldtektsofre.

1 million flyktninger

– Det var svært oppskakende å møte familier som har levd med forfølgelse og vært statsløse i hele sine liv, og som forteller om å ha blitt behandlet som kveg, sa Jolie til journalister tirsdag.

Jolies besøk tirsdag fant sted i forkant av en ny FN-appell til verdenssamfunnet om å samle inn nærmere 1 milliard dollar til de rundt 1 million rohingya-flyktningene som bor i flyktningleirer i Cox's Bazar.

– Voldsspiral

Flyktningene bør få dra hjem til Myanmar når de føler det er trygt nok til å gjøre det på frivillig basis og når de får forsikringer om at deres rettigheter blir respektert, uttalte Jolie tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg oppfordrer Myanmars myndigheter til å vise den nødvendige genuine forpliktelsen som trengs for å avslutte voldsspiralen og fordrivelsen av mennesker og til å bedre forholdene for alle i delstaten Rakhine, sa Jolie.

Onsdag møter Jolie statsminister Sheikh Hasina, utenriksminister A.K. Abdul Momen og andre høytstående politikere i Dhaka i Bangladesh.