Opposisjonen i Zimbabwe: Verre nå enn under Mugabe

Minst tolv mennesker er ifølge menneskerettsaktivister drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Zimbabwe den siste tiden. Foto: AP / NTB scanpix
Minst tolv mennesker er ifølge menneskerettsaktivister drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Zimbabwe den siste tiden. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen i Zimbabwe mener den nye regjeringens voldelige aksjoner mot sivile minner om landets tidligere leder Robert Mugabes lederskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zimbabwe har den siste tiden vært preget av omfattende uro og demonstrasjoner etter at president Emmerson Mnangagwa kunngjorde en dobling av bensinprisene. Flere personer er drept, og en menneskerettsgruppe har slått fast at landets sikkerhetsstyrker drev systematisk tortur mot demonstranter tidligere i januar.

Opposisjonskandidat Nelson Chamisa, som leder partiet MDC, mener undertrykkelsen fra staten har nådd nye lavpunkt.

– Det er nå gått 14 måneder siden Mugabes avgang, men det vi nå ser er faktisk en eskalering, ikke bare av Mugabe-terror, men noe som får Mugabe til å virke som en baby med tanke på terror, sier Chamisa.

I løpet av de siste ukene har minst tolv mennesker blitt drept og flere hundre såret. Chamisa hevder at hans parti har bevis på over 844 tilfeller av brudd på menneskerettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk kan ikke lenger nyte sin frihet. De blir dratt ut av steder hvor de har det gøy, ut av restauranter, for så å bli banket opp, sier Chamisa.

Mnangagwa sa tidligere denne uken at han var «forferdet» etter å ha sett TV-bilder av sikkerhetsstyrker som gjentatte ganger slo en sivil person. Han beordret umiddelbart en pågripelse av de ansvarlige.

Aktuelt: Dødsfall under protester mot økte drivstoffpriser i Zimbabwe