Matvaregiganter advarer mot tomme butikkhyller og prisøkning ved «no deal»

Illustrasjonsfoto: AFP/Tolga Akmen
Illustrasjonsfoto: AFP/Tolga Akmen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et «no-deal»-scenario vil på kort sikt kunne føre til tomme butikkhyller, prisøkning, samt true matsikkerheten, advarer flere britiske matforhandlere i et brev.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen til de britiske folkevalgte kommer kun timer før det tirsdag skal stemmes over neste steg i brexitprosessen.

Butikksjefene i blant annet Sainsbury's, Asda og McDonald's er ifølge BBC blant dem som hevder matproduksjonen i Storbritannia er svært avhengig av EU. I brevet viser de blant annet til at om lag en tredel av maten som blir konsumert i Storbritannia, kommer fra unionen. I tillegg advarer de om at det vil være nærmest umulig å tilby fersk mat.

Med seg på laget har de Co-op, Costcutter, Lidl, Waitrose, Marks & Spencer, KFC og Pret A Manger. Men verken Tesco, som er markedets største aktør, eller den tyske lavpriskjeden Aldi har skrevet under brevet.

– Vi forutser en betydelig risiko når det gjelder å opprettholde valgmuligheter, kvalitet og holdbarhet for mat som våre kunder vil kunne forvente i våre butikker. Det vil samtidig være et uunngåelig press på matprisene, som følge av høyere transportkostnader, nedskriving av valuta og tariffer, skriver butikksjefene i et brev til de folkevalgte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er urolige for at våre kunder vil være blant de første til å merke betydningen av et «no-deal»-scenario, skriver de videre og oppfordrer politikerne til å finne en løsning.

Matvareforhandlerne ønsker gjennom brevet å belyse mulige utfordringer og konsekvenser dersom politikerne ikke kommer til enighet om en avtale.