Meny

Uvær: Femten flyktningleirer fullstendig ødelagt

Uværet Norma har ført til store oversvømmelser – og noen steder snø. Flyktninger langs grensa til Syria bor i hovedsak i uformelle teltleirer, og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) melder at minst 15 av disse er fullstendig ødelagt. Dette bildet er sendt ut av Union of Medical Care and Relief Organisations.
Uværet Norma har ført til store oversvømmelser – og noen steder snø. Flyktninger langs grensa til Syria bor i hovedsak i uformelle teltleirer, og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) melder at minst 15 av disse er fullstendig ødelagt. Dette bildet er sendt ut av Union of Medical Care and Relief Organisations. Foto: UOSSM/Scanpix

Kombinasjonen flom, frost og snø er håpløs for flyktninger i Libanon, ifølge hjelpeorganisasjon. Mange mangler både husly og varme tepper. – Situasjonen i Bekaa er prekær, sier Norges ambassadør Lene Natasha Lind til Bistandsaktuelt.

Kraftig vind og store nedbørsmengder har sendt et kaldt gufs over de østlige middelhavsområdene og Libanon. Noen steder har det kommet hagl og regn, mens det i deler av Bekaa-dalen og i nordøst i landet snødde.

Det har ført til en uholdbar situasjon for 250 000 syriske flyktninger, ifølge Union of Medical Care and Relief Organisations (UOSSM).

Noen våknet opp til snødekte telt, andre til store oversvømmelser. Uværet Norma skal også ha rammet internt fordrevne på den syriske siden av grensen.

– Kun Guds nåde kan redde oss

– Jeg mistet alt, sier Umm Fawaz, som har fått sine eiendeler ødelagt etter at vannet på stedet har steget til det når henne til knærne.

Hun sier til AP at hun har måttet sove fem netter på en stol på grunn av vannmengdene.

Alaa Shehadeh, som bor i leiren i Bar Elias sammen med sin kone og barn, fikk ødelagt mat, tepper og madrasser da leiren ble oversvømt.

– Kun Guds nåde kan redde oss, sier han.

Ifølge Røde Kors (ICRC) er hundrevis av syriske flyktninger evakuert fra leirene de bodde i, og Meteorologisk Institutt melder at det vil være kaldt i grenseområdene mellom Libanon og Syria de neste ti dagene. Enkelte steder er det meldt fem-seks minusgrader nattestid. Det gjør en allerede presset situasjon prekær.

Les også: Gullbillettens byrde – et oppgjør med norsk godhet og norske holdninger

Kaldt og guffent

– Situasjonen for flyktningene i Bekaa er vanskelig og på enkelte områder verre enn noen gang i løpet av Syria-krisen, sier Lene Natasha Lind.

Ambassadøren sitter på sitt kontor ved den norske ambassaden i Beirut når hun snakker med Bistandsaktuelt på telefon. Det er kaldt utenfor, og Lind forteller at det har haglet i Libanons hovedstad i morgentimene i dag. Fra vinduet kan hun se opp på de snødekte fjelltoppene rundt middelhavsbyen.

– Det er skikkelig kaldt og guffent her. For flyktningene i Bekaa er situasjonen prekær. Dette er jo litt sesongavhengig, men når det regner og snør blir forholdene i de uformelle teltleirene enda verre. Mer overordnet kan det observeres en negativ utvikling i flere sårbarhetsindikatorer for flyktningene, sier Lind.

Vinterstormene har ifølge ambassadøren gjort at Norges viktigste humanitære samarbeidspartner – FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) – har intensivert innsatsen.

– Deres feltteam jobber nå døgnet rundt. Det er kritisk å sikre at flyktningene får husvære, gode vann- og sanitærfasiliteter og nødvendighetsvarer som termiske tepper og madrasser, sier Lind.

Les også: Det lille landet som bærer den tunge byrden

UNHCR melder at minst 15 leirer er fullstendig ødelagt, mens 66 har fått betydelige skader. UNHCR opererer med noe lavere tall for antall Norma-rammede enn Union of Medical Care and Relief Organisations, men i et epostsvar skriver UOSSMs kommunikasjonsdirektør Avi D’Souza at vinterens anmarsj i provinsene Bekaa og Baalbek Hermel er ekstremt utfordrende for hjelpearbeidet:

– Kombinasjonen flom og frost er håpløs. Flyktningene har ikke mange alternativer, og i forhold til mat, vann, ly og sanitet er dette nå det komplette kaos for over 250 000 mennesker. Hjelpen kan ikke komme raskt nok og en mer bærekraftig situasjon må etableres umiddelbart, sier D’Souza til Bistandsaktuelt.

Til tross for noen forbedringer på enkelte områder – «takket være en omfattende humanitær respons» gjennom fjoråret – er situasjonen for syriske flyktninger i Libanon fortsatt svært usikker, ifølge i en fersk rapport fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Verdens matvareprogram (WFP) og FNs barnefond (UNICEF).

– Situasjonen for flyktningene i Bekaa er vanskelig og på enkelte områder verre enn noen gang i løpet av Syria-krisen, sier Lene Natasha Lind. Foto: UOSSM/Scanpix
– Situasjonen for flyktningene i Bekaa er vanskelig og på enkelte områder verre enn noen gang i løpet av Syria-krisen, sier Lene Natasha Lind. Foto: UOSSM/Scanpix

Rapporten, som ble publisert i slutten av desember – før uværet «Norma» satte inn – påpeker at nær 70 prosent av de syriske flyktningene i Libanon lever i ekstrem fattigdom. Over halvparten har mindre enn 2,9 dollar dagen å leve for.

– Dette er en kraftig påminnelse om den kampen mange flyktninger kjemper hver eneste dag for å overleve, sa UNHCRs representant i Libanon Mireille Girard i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.

Les også: Kinesisk på frammarsj blant afrikansk ungdom

Enorme behov

Situasjonen i grenseområdene mellom Syria og Libanon er svært krevende, til tross for vedvarende stor internasjonal humanitær innsats, understreker Lind.

– Man kan nok aldri si at innsatsen er stor nok, at det kommer inn nok ressurser når behovene er så store som de er. I Libanon generelt, og Bekaa spesielt er flyktningenes muligheter for selvstendig livsunderhold, til å få seg en jobb, svært begrenset og sesongavhengig. Veldig mange er helt avhengige av humanitær og annen internasjonal hjelp, sier Norges ambassadør.

– Nå som man muligens kan se en ende på krigen i Syria; får dere signaler om at syriske flyktninger i Libanon begynner å returnere til hjemlandet?

Lene Natasha Lind, Norges ambassadør til Libanon. Foto: Bistandsaktuelt
Lene Natasha Lind, Norges ambassadør til Libanon. Foto: Bistandsaktuelt

– Mange vil nok helst reise hjem, og noen flyktninger har returnert frivillig til Syria, men i den store sammenhengen er antall returer fortsatt svært begrenset. Det er nå under én million registrerte syriske flyktninger i Libanon, og flesteparten av disse sier at de fortsatt ikke føler seg trygge i forhold til å returnere, sier Lind.

Det registreres grensepasseringer mellom Libanon og Syria, begge veier, men det er forskjell på disse bevegelsene og varig retur, ifølge Lind:

– At noen reiser hjem en tur betyr ikke at UNHCR umiddelbart kan avregistrere disse som flyktninger. Ofte tvinges de til å returnere for kortere perioder for å ta seg av familiemedlemmer, undersøke tilstanden i egen landsby, eller bolig, eller bare for å undersøke om forholdene ligger til rette for å flytte tilbake. Dette betyr ikke at man vurderer forholdene i hjemlandet som gode nok til å flytte hele familien hjem igjen. Sikkerhet og mulighet til arbeid er viktige faktorer. Det er foregår bevegelser begge veier over den syrisk-libanesiske grensa.

Les også: Brasil: Norges største skogpartner kan bli privatisert eller nedlagt

situasjonen for syriske flyktninger i Libanon fortsatt svært usikker, ifølge i en fersk rapport fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Verdens matvareprogram (WFP) og FNs barnefond (UNICEF). Foto: UOSSM/Scanpix
situasjonen for syriske flyktninger i Libanon fortsatt svært usikker, ifølge i en fersk rapport fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Verdens matvareprogram (WFP) og FNs barnefond (UNICEF). Foto: UOSSM/Scanpix

Lind påpeker at situasjonen foreløpig er helt uavklart i Syria og forklarer at UNHCR ikke tilrettelegger for retur, da tilstrekkelig gode returforutsetninger ikke foreligger.

– Vurderingen er at forholdene ikke ligger til rette for det slik situasjonen er nå. Norge er en nøytral humanitær aktør i dette spørsmålet, og for oss er det FNs vurderinger av vilkårene for frivillig og trygg retur som ligger til grunn. Det er vanskelig å se at dette bildet vil endre seg betydelig før man ser en politisk løsning på konflikten i Syria. Og UNHCR har ikke fremforhandlet nødvendige garantier for å legge til rette for retur. Dette vil ta tid gitt kompleksiteten i situasjonen, og vi er svært bekymret for flyktningenes sikkerhet, sier Lind.

Les også: – Selvsagt har jeg gitt opp håpet

(Artikkelen er først publisert i Bistandsaktuelt)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus
Siste nytt
02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus
Populært